BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna miatt támadja Magyarországot az egyik balti állam

A litván nagykövet szerint Magyarországnak el kell hagynia az Európai Uniót, mert nem támogatja Ukrajnát.

Arnoldas Pranckevicius, az Európai Unió (EU) litván nagykövete arra utalt legutóbb, hogy Magyarországnak ki kellene lépnie az európai unióból az Ukrajnával kapcsolatos álláspontja miatt – vette észre az Origo. A lap idézi az iz.ru cikkét, amely szerint a litván politikus december 15-én üzenetet tett közzé Facebook-oldalán. Pranckevicius szerint ha „ez az ország” (itt egyértelműen utalt Magyarországra) nem áll készen arra, hogy megváltoztassa álláspontját, akkor „csak egy helyes döntése van: a távozás”.

Hungary's Prime Minister Viktor Orban arrives for a roundtable meeting of the European Council at the European headquarters in Brussels, on December 14, 2023. EU leaders agreed on December 14, 2023, to open talks with Ukraine on joining the bloc, after Hungarian Prime Minister Viktor Orban ducked out of his threat to veto the plan. The EU's 27 leaders were focused at a crunch summit in Brussels on granting Kyiv a four-year 50-billion-euro ($55-billion) funding package and an agreement to launch formal EU talks for Ukraine on joining the bloc. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Orbán Vitor szerint rossz döntés a tagfelvételi tárgyalások megkezdése Ukrajnával.
Fotó: AFP

A lap felidézte, hogy a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel a kormányfő azt mondta: Magyarország az EU-csúcson nem vett részt az Ukrajna EU-s csatlakozásával kapcsolatos döntésben, megvétózta viszont az ukránoknak szánt 50 milliárd eurós támogatást.

A tagfelvételi tárgyalások megkezdését Ukrajnával rossz döntésnek nevezte, és közölte, annak esetleges negatív következményeit a magyarok nem fogják megfizetni. 

Orbán Viktor: A magyarok pénzét akarják odaadni a háború folytatására, ami elfogadhatatlan

Összesen 75 alkalom lesz még arra, hogy megakadályozza a magyar kormány Ukrajna uniós csatlakozásának folyamatát, erről beszélt a kormányfő, miután éjjel véget ért az EU-csúcs első napja. Orbán szerint az unió szokott rossz döntéseket hozni, ahogy a migráció vagy a szankciók kapcsán, úgy most is ez történik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.