BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ekkorát esett a világkereskedelem a húszi támadások miatt

Már a globális export- és importadatokon is látható a húszi támadások hatása.

A világkereskedelem 1,3 százalékkal csökkent november és december között, miután a húszik támadásai a Vörös-tengeren a szállítmányok csökkenéséhez vezettek a kulcsfontosságú útvonalon – közölte csütörtökön a német IfW Kiel Institute.

Fotó: AFP

A közgazdasági kutatóintézet közlése szerint napi 200 ezer konténer halad keresztül a Vörös-tengeren, szemben a novemberi napi 500 ezerrel. A konténerszállító hajók átirányítása miatt az óceánjárók útja 20 nappal hosszabbá vált Ázsia és Európa között – mondta a Reutersnek az IfW Kiel kereskedelempolitikai igazgatója, Julian Hinz. Ez pedig a kutató szerint 

látszik a német kereskedelmi adatokon is, hiszen az áruk még nem érkeztek meg a kikötőkbe.

A kereskedelem visszaesése az adatok szerint főként Európát érinti, ahol az export 2, az import pedig 3 százalékkal esett vissza, míg az Egyesült Államok esetében a kivitel 1,5, a behozatal 1 százalékkal zsugorodott. Kínát ugyanakkor – feltehetően a közelgő holdújév miatt – elkerülte a visszaesés, ugyanis az ázsiai ország exportja 1,3, importja pedig 3,1 százalékkal bővült.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.