Nemzetközi gazdaság

Egy meghökkentő üzenet: Európa akkor is pénzeli Ukrajnát, ha Amerika kihátrál

Az európai országoknak merész és innovatív döntéseket kell hozniuk Ukrajna megsegítésére, még akkor is, ha az Egyesült Államok a következő hónapokban elpártol Kijev mellől – mondta Emmanuel Macron svédországi látogatása alkalmával. A francia elnök szerint számolni kell azzal, hogy Donald Trump visszatér a Fehér Házba.

Az európai országoknak merész és innovatív döntéseket kell hozniuk Ukrajna megsegítésére, még akkor is, ha az Egyesült Államok a következő hónapokban elpártol Kijev mellől – mondta Emmanuel Macron. A francia elnök svédországi látogatásán arról beszélt, hogy Európának vezető szerepet kell vállalnia a saját biztonságának a szavatolásában – írta a Politico.

STOCKHOLM , SWEDEN 20240130French President Emmanuel Macron gives a speech on security policy at Karlberg Castle in Stockholm, Sweden, on Jan. 30, 2024. President Emmanuel Macron and his wife Brigitte are in Sweden on a two-day state visit.Photo: Pontus Lundahl / TT / Code 10050 (Photo by PONTUS LUNDAHL / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Fotó:  Pontus Lundahl / TT News Agency / AFP

„Európa nem bízhatja a saját biztonságát egy olyan szövetségesére – legyen az bármennyire is erős –, amely az óceán túloldalán van” – jegyezte meg.

Emmanuel Macron úgy véli, egyre nagyobb az esélye annak, hogy  Donald Trump visszatér a Fehér Házba. Bár az Egyesült Államok kongresszusában az Ukrajnának szánt támogatások már így is elakadtak, ha Trump nyeri meg a következő választást, akkor végleg leállhat a segélyek folyósítása.

Ez egy döntő próbatétel Európa számára. Készen kell állnunk rá, hogy megvédjük és támogassuk Ukrajnát, bármit tegyen is Amerika

– jelentette ki Macron a Karlbergi Katonai Akadémián tartott beszédében.

Macron az EU-csúcs küszöbén tette kijelentéseit Ukrajna pénzeléséről. Csütörtökön az vezetői csúcstalálkozón vesznek részt, amelyen az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segély sorsáról is döntenek. Ennek a támogatásnak a sorsa az Európai Tanácsban Magyarországon múlik, ezzel kapcsolatban már el is kezdődött a héten a nyomásgyakorlás az unió részéről.

Macron a NATO-csatlakozás küszöbén álló Svédországban olyan témákról egyeztet a kormánnyal, mint az energetikai és védelmi együttműködések. Svédország és Franciaország azon kevés európai ország közé tartozik, amely képes saját vadászgépeket gyártani. Franciaországban a Dassault Aviation Rafale gépei, a svédeknél pedig a Gripenek ilyenek.

A francia elnök a beszédében kiemelte, hogy e két országnak rendkívül erős a fegyvergyártási potenciálja. Hozzátette: szem előtt kell tartani, hogy a hadviselés a jövőben egyre inkább a kibertérbe, valamit az űrbe fog áthelyeződni. Hangsúlyozta, hogy olyan együttműködést szeretnének kialakítani a svédekkel, mint ami Franciaország és Belgium között is van.

Ukrajna számára sorsdöntő ülést tart holnap az Európai Tanács – kiderül, mennyire kompromisszumkész az unió

Az Európai Unió vezetői újabb konfrontációra készülnek február elsején, amikor Brüsszelben tárgyalnak az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós mentőövről. Orbán Viktor miniszterelnök már tett egy kompromisszumos javaslatot, kérdés, mit lép a többi tagállam. Eddig a sajtón keresztüli zsarolás volt a fő fegyver, holnap kiderül, mi van még a tarsolyban.

 

 

Ukrajna Macron Svédország Amerika
Kapcsolódó cikkek