BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordot döntenek a jegyárak a Lions és a Buccaneers mérkőzésére

Egész Detroit gazdaságát felpörgetheti az NFL rájátszás.

Alighanem még Eminem, a Detroit Lions lelkes szurkolója is elborzad, ha megtudja, mennyit kell fizetnie annak, aki a helyszínen szeretné végignézni a csapat második mérkőzését az amerikaifutball-bajnokság (NFL) rájátszásában.

Detroit,,Mi,Usa,-,September,15,,2021:,Horizontal,,Medium,Closeup
Detroit 32 évig várta, hogy nyerjen végre a csapat egy mérkőzést a rájátszásban.
Fotó: Shutterstock

A vasárnapi meccsre szóló belépő átlagára eléri az 1097 dollárt – ez rekord, és majdnem kétszer annyi, amennyibe eddig egy nem a Super Bowl-ra, vagyis a döntőre szóló jegy került. A csúcs eddig a San Francisco 49ers és a Dallas Cowboys tavalyi rájátszás meccse volt átlagosan 605 dolláros jegyárral – a Detroit stadionjában most az állóhelyért is majdnem hétszáz dollárt kérnek a CNN tudósítása szerint. (Egy dollár 350,5 forint.)

Ám nemcsak a jegyárusok, hanem az egész város gazdasága is profitálni fog abból, hogy az NFL eddigi egyik legrosszabbul teljesítő csapata 32 év után végre nyert egy mérkőzést a rájátszásban, és most készül a másodikra. 

A bárok, éttermek, kaszinók és szállodák is hatalmas érdeklődésről számoltak be a hazai és a vendégdrukkerek részéről.

Az Anderson Economic Group tanácsadó becslése szerint a vasárnapi mérkőzés 52 millió dollárral járul majd hozzá a város gazdaságához. „Egy ötven millió dolláros stimulus pedig nagyon nagy dolog” – erősítette meg Tyler Theile, a cég közpolitikai és gazdasági elemzési igazgatója.

Minnesota Vikings vs Detroit Lions
Jared Goff, a Detroit Lions irányítója segíthet fellendíteni az egész város gazdaságát.
Fotó: AFP

Az előrejelzés figyelembe veszi a szurkolók stadionon belüli, valamint a stadionon kívüli szállodai, éttermi, bolti és büfés kiadásait.

„A Lions szinte sosem volt győztes csapat, így most boldogan büszkélkedünk a városunkkal” – nyilatkozta a hírtelevíziónak Remy Lutfy, a belvárosi Vertical Detroit nevű steakhouse társalapítója. Az étterem vasárnaponként általában zárva van, de a múlt héten a Rams elleni mérkőzés miatt kinyitottak, és dugig tele voltak vendéggel. Erre számítanak ezen a hétvégén is.

Az 52 millió dollárra becsült gazdasági ösztönző ráadásul nem is számol a hosszú távú pozitív hatásokkal, amelyet az imázsát helyrehozni akaró város élvezhet majd.

Detroit mindig is csodálatos hely volt a munkához és a szórakozáshoz, de a jó híre sokat romlott. Ez a fajta országos reflektorfény lehetőséget ad arra, hogy meglássuk az igazi Detroitot

 – hangsúlyozta Theile a belvárosi kertekre, vonzó lakóingatlanokra és népszerű éttermekre utalva.

Minnesota Vikings vs Detroit Lions
A hálás szurkolók sok pénzt fognak költeni a hétvégén.
Fotó: AFP

Van is mit mutogatni. 2008-ban a Lions lett az NFL történetének első csapata, amelyik minden mérkőzését elveszítette az alapszakaszban, és 0-16-os eredménnyel végzett. Öt évvel később Detroit lett az Egyesült Államok első városa, ahol a gazdasági összeomlás, a magas munkanélküliség és a lakosság elvándorlása miatt csődöt jelentett.

Bár Detroit még ma is számos kihívással néz szembe, a beáramló magánbefektetéseknek köszönhetően gyorsabban talpra állt, mint azt sokan gondolták volna. Az idegenforgalom fellendülése pedig a Lionsnak köszönhetően segítheti a további fellendülést.

„Megpróbáljuk újjáépíteni a várost” – mondta Lutfy. „Sok mindenen mentünk keresztül: az autóipar összeomlásán, a csődön, majd a koronavírus-járványon. De annyira büszkévé tesz, ha látod, hogy az emberek visszatérnek a városba.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.