A nem egészen kétmillió lakosú Lettország, az legkisebb tagja lett Oroszország legnagyobb whiskybeszállítója – a Moszkvát sújtó brüsszeli szankciók és annak ellenére, hogy a balti államok követelik folyamatosan a leghatározottabb fellépést Oroszországgal szemben.

TO GO WITH AFP STORY BY LAETITIA PERON
A picture taken on August 26, 2011 shows a man sitting in behind a glass of beer in a Moscow’s outdoor pub. With a stroke of the presidential pen, beer was recently reclassified as an alcoholic drink in Russia, no longer a foodstuff, and its sales are to be restricted to cut alcohol abuse. But starting January 2013 a new licensing law signed by President Dmitry Medvedev will ban beer sales from 11 pm to 8 am except in bars and cafes. AFP PHOTO/ DMITRY KOSTYUKOV (Photo by DMITRY KOSTYUKOV / AFP)
Az orosz whiskyimport kétharmada Lettországból érkezett tavaly.
Fotó: AFP

2023 első kilenc hónapjában Oroszország közel 244 millió euró értékben importált whiskyt, és ennek kétharmada Lettországból érkezett a RIA Novosztyi tudósítása szerint, amelyet a Deutsche Welle idézett. A második helyen egy másik egykori balti szovjet köztársaság, a szintén EU- és NATO-tag Litvánia áll, amely 27 millió euró értékben adott el whiskyt Oroszországnak. (Egy euró 389 forint.)

Ráadásul az éghajlata miatt elhanyagolható bortermeléssel rendelkező Lettország lett Oroszország első számú borexportőre is – megelőzve olyan nagyhatalmakat, mint a világ legnagyobb termelője, Olaszország. Az utóbbi 68 millió euró értékben exportált bort Oroszországba, Lettország 73 millió euró értékben.

A lett statisztikai hivatal adatai szerint a kétoldalú külkereskedelmi forgalom Moszkvával meghaladta az 1,1 milliárd eurót, és ennek több mint a felét ital, égetett szesz és ecet tette ki.

Nem lettek hirtelen bornagyhatalom

Természetesen sem Lettország, sem Litvánia nem lett egy nap alatt jelentős whisky- és bortermelő, az általuk exportált alkohol legnagyobb része náluk regisztrált nyugati cégektől származik.

Man,Pouring,Vodka,Into,The,Glasses,At,The,Pub
Amit italra költenek, nem megy legalább az ukrajnai háborúra.
Fotó: Shutterstock

Ezek a nagyvállalatok tulajdonképpen csak afféle elosztóközpontnak használják Lettországot, így valójában újraexportálásról van szó, nyilatkozta a német portálnak Matiss Mirosnikovs, a lett jegybank közgazdásza.

Ő és Venjamin Grabar, az alkoholimportőr Ladoga csoport elnöke is egyetért abban, hogy az ukrajnai háború kitörése és az Oroszországra kivetett 

nemzetközi szankciók ellenére az ellátási lánc nem sokban változott.

Ugyanazok a gyártók látják el Oroszországot, csak annyi a különbség, hogy most célállomásként Lettországot jelölik meg. Az ottani vállalatok intézik az oroszországi exportot, beleértve a vámügyintézést is.

Nem sérti a szankciókat, de ciki

Ez az ugyan nem sérti a szankciókat, de az érintett cégek nyilvánvalóan kínosnak érzik, ezért választottak közvetítőt. Néhány vállalat számára ugyanis létkérdés az export folytatása, mert kizárólag orosz és fehérorosz fogyasztóik vannak. „Ezek a cégek így nem akarják, és valójában nem is képesek egyszerűen leállítani a kereskedelmet” – magyarázta Mirosnikovs.

Border,Estonia,-,Russia,,Narva,/,Estonia,-,June,20
Teherautók az észt–orosz határon.
Fotó: Shutterstock

Az etikus kereskedelemmel foglalkozó londoni székhelyű Moral Rating Agency szerint a többek között az Absolut vodkáról és a Jameson ír whiskyről híres francia Pernod Ricard Oroszország egyik legnagyobb alkoholbeszállítója. A cég rengeteg más nyugati vállalathoz hasonlóan próbál ugyan megszabadulni oroszországi érdekeltségeitől, de ehhez még hónapok kellenek, ha egyáltalán sikerül, és addig is fizetik az ottani alkalmazottaikat.

Az üzlet, az üzlet

Mivel a háború kezdete óta Lettország és Litvánia Kijev legközelebbi szövetségesei közé tartozott, sokakat meglep és meg is döbbent az új szerepük, bár vannak, akik igazat adnak neki.

Az alkohol talán az egyetlen olyan árucikk, amelyet még mindig exportálni lehet Oroszországba, mert árt az egészségnek, ha túlzott mértékben fogyasztják

– igazolta az export helyességét Davis Vitols, a lett italgyártók szövetségének elnöke.

Latvia - Estonia Border Crossing In AinazLatvia welcoming sign by the road on the border crossing between Estonia and Latvia (both in Schengen Area) is seen in Ainazi, Latvia on 6 August 2022 (Photo by Michal Fludra/NurPhoto) (Photo by Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)i
A lett–orosz határ.
Fotó:  AFP

Mirosnikovs szerint is kétféle szempontból lehet nézni az ügyet. „Egyrészt jó, hogy érkezik a pénz Oroszországból, mert ennyivel kevesebbet tudnak katonai célokra költeni. Másrészt viszont lehetővé teszi az orosz elitnek, hogy azt tegye, amit akar, ebben az esetben azt, hogy folytassa a megszokott életét. Így aztán senki sem sürget változást” – fogalmazott.

Virágzik az illegális is

Észtország, Lettország és Litvánia 1600 kilométeres határos Oroszországgal és Fehéroroszországgal, és a Politico összeállítása szerint nem igazán tudják ellenőrizni a forgalmat. Ez a határ lett így az elsődleges célpontja azoknak, akik meg akarják kerülni a szankciókat.

Saint,Petersburg,,Russia,-,September,02,,2021:,Truck,Queue,At
Nem győzik ellenőrizni a kamionokat.
Fotó: Shutterstock

A hét 

minden napján óránként több száz teherautó érkezik a határállomásokra,

és sem pénz, sem technológia, sem személyzet, sem pedig felszerelés nincsen mindegyiknek az ellenőrzésére. Szállíthatnak kábítószert, katonai célra használható termékeket – vagy elméletileg közép-ázsiai országokba irányuló exportcikkeket, amelyek végül Oroszországban vagy Fehéroroszországban kötnek ki.

„A politikusok nem akarnak pénzt költeni a vámhivatalra, hogy betartathassa a szankciókat. Mindnyájan nagyon fáradtak vagyunk. Mindenki folyamatosan túlórázik” – panaszkodott a portálnak Darius Binkys vámos.