BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Gazprom után Equinor – ismét egy lábon áll Európa gázellátása

A totális állami befolyás alatt álló orosz gázóriás után most egy piaci szemléletű norvég gázmonopólium vált az öreg kontinens legnagyobb szállítójává. Az egy lábon állás tehát nem sokat változott.

Ugyan továbbra is szinte egyetlen hatalmas társaságtól függ az európai gázellátás, Norvégia azért „nyugodtabb víz”, mint Oroszország.  

Az igazi függő helyzet tehát nem szűnt meg, de az öreg kontinens immár nyugodtabb „házastársat” választott, a hirtelen menthetetlenül megromló kapcsolat után.

A Gazprom után most az Equinortól függ az európai gázellátás
Fotó: AFP


Hosszú házasság


Nagy változás történt az elmúlt két évben, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát. Európa leszokott az orosz gázról, és csendben a Norvég Equinor vette fel a koronát, azaz vált Európa fő nyersanyag beszállítójává. 

Jelenleg Norvégia szállítja a blokk gázszükségletének 30 százalékát, míg a Gazprom a háború előtt a 35 százalékát fedezte. 

A norvég export több mint kétharmadát az Equinor biztosítja. Könnyű tehát levonni a következtetést: mindaddig, amíg a blokk erősen függ a fosszilis tüzelőanyagoktól, a norvég szénhidrogén nélkülözhetetlen marad.

Az Equinor valóban fókuszba került, ez az Oroszországból érkező mennyiség zuhanásával is magyarázható

– ismerte el Irene Rummelhoff, a vállalat marketing- és feldolgozási vezetője.

 

Az Equinor pozíciója persze továbbra is felveti a kérdést, hogy vajon az európai vezetők ismét veszélybe sodorhatják-e a kontinens gázellátását, ha változatlanul egy beszállítóra támaszkodnak – írja a Bloomberg.  Norvégiát ugyanakkor stabil kereskedelmi partnernek tekintik, és van is alapjuk erre: a 

világ egyik legfejlettebb, jóléti társadalma, alapító tagja a NATO-nak. Ugyan az Európai Unióba nem lépett be, de a blokkal szabad kereskedelmi egyezményt kötött. 

A sokszínű kereskedelmi kapcsolat tehát már régóta adott a felek között. Thina Margrethe Saltvedt, a Nordea Bank  fenntartható pénzügyekért felelős vezetője szerint míg öt évvel ezelőtt „sok szó esett a zöldátállásról, és  a  gázipar naplementéjéről”, a Covid és az ukrajnai háború felforgatta a helyzetet. Mára az ellátásbiztonság is előtérbe került, ami fókuszba helyezte az Equinort. Nem véletlenül járt az utóbbi időben Norvégiban Robert Habeck német gazdasági miniszter, Ursula von der Leyen, a brüsszeli bizottság elnöke, és Kadri Simson uniós energiaügyi biztos.

Fekete bárányból „aranygyerek”

Amikor Oroszországban elzárták a gázcsapokat, az európai vezetők akkor szembesültek vele, hogy a norvég gáz drágább, mint az orosz. Sokan azzal vádolták a skandinávokat, hogy kihasználják a helyzetet, és a nehéz helyzeten „nyerészkednek”. A kritikusok azonban elcsendesültek, mindenki elfogadta a helyzetet. A változást jól mutatja, hogy néhány hónapja Olaf Scholz német kancellár egyenesen köszönetet mondott Norvégiának, amiért segített, hogy Európa legnagyobb gazdasága gyorsan függetlenedjen az orosz gáztól. 
A kulcsexportőr szerepe persze a norvégiai adatokon is meglátszik: 

2022-ben a gázexportból 1400 milliárd korona (130 milliárd dollár) bevétele volt a költségvetésnek. 

Ugyanakkor az elektromos autózás európai úttörőjének számító országban egyre többen dolgoznak ismét az olaj- és gázszektorban, ami a zöld átállás rovására mehet.

Eltúlzott piaci súly

Jól mutatja az Equinor piaci súlyát, hogy amikor a múlt nyáron a norvég társaságnál bejelentették, hogy meghosszabbítják néhány üzem karbantartását, a gáz ára 20 százalékot emelkedett néhány percen belül. A heves reakciót az is táplálta, hogy a kereskedők arra számítottak, hogy az árak csökkenni fognak. 

Az elmúlt két évben az elemző cégek is újragondolták modelljeiket, és felülsúlyozták az „Equinorral kapcsolatos kockázatok” szorzóját. 

2021 végéig a Gazprom viszonylag megbízható partnere volt Európának – ezt az azóta megromlott kapcsolat ellenére sem szabad letagadni, így aztán minden változás „váratlanul” éri a piaci szereplőket. 
Azonban tény, hogy 

az elmúlt fél évben a gázár gyakorlatilag lefeleződött: 

míg 2023 novemberében 50 euró körül kellett fizetni megawattórájáért, mára 30 euró alatt stabilizálódott az ár az amszterdami gáztőzsdén.

 

Elemzők: azért van előrelépés

A körülmények nem stabilak, de összességében a gázellátás megbízhatóbb, mint egy éve – mondják a szakértők. A gázpiac ingadozása arra ösztönözheti a vállalatokat, hogy korlátozzák fosszilis energiaszükségletüket, azaz a fogyasztás csökkenhet, ami elvezet a piac stabilizálódásához.
A kilátások kedvezőek: idén nyáron véget érnek a karbantartások a norvégiai létesítményekben. Ugyanakkor tervezett leállások lesznek, ami felfelé nyomhatja az árakat – írta korábban a BloombergNEF munkatársa, Nnnenna Amobi.

Norvégia érzi a felelősséget – az Equinor arra törekszik, hogy csökkentse a termeléskiesését, az energiaügyi miniszter, Terje Aasland pedig mantrázza, hogy Norvégia „stabil és hosszú távú energiaszolgáltató partner” lesz az elkövetkező évtizedekben.

Fotó: AFP


Norvégia mellett új LNG-kapacitások nyílnak Katarban és az Egyesült Államokban, idén és 2025-ben, ami végül csökkenteni fogja az Equinor jelentőségét – mondta Christopher Kuplent, a Bank of America Corp. európai üzletágának vezetője. Az Equinoron belül egyelőre az ellátás maximális biztonságára törekednek – erre utalnak a termelési vezető szavai. Kjetil Hove azt mondta, 

Hogy érezzük-e a nyomást? Persze, de mindig is éreztük

– hangsúlyozta. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.