BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Milk producers demand fair pricing in Brussels
Brüsszel nemsokára újból gazdatüntetéstől lesz hangos.

Gazdatüntetéssel erősít Brüsszelben az európai kemény jobb

Brüsszelben újból utcára vonulnak az európai gazdák, akik Belgiumból, Hollandiából, Németországból, Lengyelországból, Franciaországból és Spanyolországból érkeznek. A június 4-i gazdatüntetésen radikális jobboldali pártok politikáival szimpatizáló mozgalmak vesznek részt. A demonstrációt néhány nappal az európai parlamenti választások előtt tartják.

Keményvonalas gazdák tüntetnek jövő héten Brüsszelben. A szervezők a radikális szemléletű résztvevőket Hollandiából, Németországból, Belgiumból, de még Lengyelországból is várják. A gazdatüntetés célja, hogy napokkal az európai parlamenti választások előtt felhívják az emberek figyelmét azokra a pártokra, amelyek ellenzik az európai zöld megállapodást, illetve a klímavédelemre hivatkozó intézkedéseket.

Milk producers demand fair pricing in Brussels
Brüsszel nemsokára újból gazdatüntetéstől lesz hangos.
Brüsszel nemsokára újból gazdatüntetéstől lesz hangos /Fotó: AFP

A június 4-i tüntetés több radikális, főként jobboldali beállítottságú csoportot egyesít.

A holland Farmers Defence Force (FDF)

A legismertebb ilyen a Farmers Defence Force (FDF), amelyet Mark van den Oever gazdálkodó öt éve hívott életre azért, hogy megakadályozza, hogy állatvédők elfoglaljanak egy holland sertésfarmot. A mozgalom később arra összpontosított, hogy megakadályozza a kormányt abban, hogy csökkentse az intenzív állattenyésztésből származó környezetszennyezést. A szervezetet a terrorellenes holland hatóságok – amelyek egyelőre a választásokon vereséget szenvedett Mark Rutte ügyvezető kormánya irányít – ellentéteket szító aktivista csoportnak minősítették. Az FDF belga ága aktív szerepet játszott a brüsszeli és más tüntetésekben az év elején. Mark van den Oever szerint a holland gazdálkodók jelenlegi helyzete hasonlít ahhoz, mint amit a zsidók tapasztaltak a második világháborúban. 

Sieta van Keimpema szóvivő szerint ugyanakkor a mozgalom nem szélsőjobboldali, még annak ellenére sem, hogy mások annak hívják őket. Keimpema úgy látja: az igazi szélsőségesek a politikában vannak. Jellemző a történetre, hogy a holland választási harcban Oeverék a balról szintén szélsőjobboldalinak minősített Geert Wilders köré csoportosuló győzteseket támogatták, ebben az értelemben tehát jelenleg ők a "főáram" Hollandiában.

A német Landwirtschaft verbindet Deutschland (LSV)

A németektől a Landwirtschaft verbindet Deutschland (LSV) érkezik a jövő heti demonstrációra. A 2021-ben alakult mozgalom merített az FDF-től: megmozdulásain traktorokkal torlaszolta el az utakat és az a vád érte, hogy burkoltan megfenyegetett progresszív politikusokat.

Az LSV vezetőit sokan azzal vádolják, hogy túl közel állnak az ország legnagyobb radikális jobboldali erejéhez, az Alternatíva Németországnak (AfD) párthoz. Anthony Robert Lee szóvivő a Politicónak cáfolta, hogy együtt dolgoznak az AfD-vel, ám nem zárta ki annak lehetőségét. 

Azok az emberek, akik hajlandóak az AfD-re szavazni, nem nacionalisták, nem jobboldaliak vagy bármi mások. A legtöbbjüknek valószínűleg csak elege van az egész politikai rendszerből 

– magyarázta. Lee például problémának tartja, hogy Németország egyes részein a menekültek letelepítése miatt a gazdák földjeinek kárára bővítik az épített infrastruktúrát.

A lengyel Agrárgazdasági Intézet (IGR)

A júniusi elejei tüntetés három fő szervezője közül az Agrárgazdasági Intézet (IGR) a legkisebb. A csoportot Szczepan Wójcik lengyel prémtenyésztő alapította és Monika Przeworska vezeti. Ez eltér abban a többitől, hogy nem tiltakozó mozgalom, hanem inkább egy agrárpolitikával foglalkozó agytröszt. Az IGR idén több gazdálkodói megmozdulást koordinált országszerte, Wójcik pedig részt vett a Donald Tusk miniszterelnökkel és más mezőgazdasági vezetőkkel tartott zárt körű megbeszélésen.

A brüsszeli tüntetésben részt vevő többi csoporthoz hasonlóan az IGR is tagadja, hogy a "szélsőjobbhoz" tartozna. A közösségi oldalai és hírportálja ugyanakkor a radikális jobboldalt előszeretettel szélsőségesnek minősítő Politico cikke szerint a Konföderációs Párt politikusainak adnak teret, amely európai unió ellenes szabadpiaci liberalizmust hirdet és oroszbarát politikát képvisel. Wójcik és Przeworska nem titkolják, hogy európai radikális jobboldali pártokkal szimpatizálnak.

A Politico cikkében ugyanakkor megjegyzi, hogy nehéz megmondani, hogy az IGR-nek mekkora a szerepe a radikális jobboldal népszerűsítésében a lengyel gazdák közt. Hozzáteszik: az világosan látszik, hogy míg öt éve a lengyel gazdák 3,4 százaléka szavazott a Konföderációs Pártra, addig az idei helyközi választásokon 9,3 százalékuk tette ezt.

Kik vesznek még részt a gazdatüntetésen?

A brüsszeli demonstrációban részt vesz a Coordination Rurale, a francia gazdálkodók második legnagyobb szakszervezete, amely Marine Le Pen Nemzeti Tömörülésével szimpatizál.

A megmozduláshoz Spanyolországból a populista-nacionalista Vox párttal szövetséget kötött Plataforma 6F gazdálkodói mozgalom csatlakozik.

Mekkora tüntetés várható Brüsszelben?

Az FDF szóvivője arról tájékoztatott, hogy a "fősodorbeli" mezőgazdasági szervezetek azt tanácsolták tagjaiknak: maradjanak távol. 

Ha szerencsénk van, talán 3 ezren is részt vesznek

– jelentette ki Sieta van Keimpema.

Közvetlenül az Európai Parlamenti választások előtt terveznek megademonstrációt a gazdálkodók

Az év elején elindult, a brüsszeli bürokrácia által előbb negligált, majd a tiltakozások kiterjedése és tartóssága miatt, végül kénytelen-kelletlen figyelembe vett gazdademonstrációk félsikereket már elértek. Kérdés, mit hozhatnak az újabb megmozdulások.

Egy ekkora gazdatüntetés már tekintélyesnek számít, és a helyszínen, illetve később a választásokon szerezhetünk több információt arról, milyen mértékben érdekli ebben a vonatkozásban a gazdákat és az európai választókat az ideológiai bélyegek osztogatása. 

Nagy István: itthon a termelővédelem erősödik, Európában a zöld ideológiai nyomás

Ellehetetleníti az európai gazdák versenyképességét a zöldek nyomása – állítja Nagy István agrárminiszter, akinek reményei szerint ennek ellenére újabb pozitív változásokat sikerül elérni az uniós agrárpolitikában. Itthon eközben a termelővédelem erősödését biztosító jogszabálycsomagot fogadott el az Országgyűlés.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.