BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Happy,Business,People,Supervising,An,Ai,Robot,Working,In,The

Mesterséges intelligencia készségek birtokában óriási versenyelőnyre tehetnek szert a munkaerőpiacon a munkavállalók

Ugrásszerűen nőtt a termelékenység a mesterséges intelligencia (MI) által érintett ágazatokban, ezért is egyre nagyobb számban jelennek meg az MI-t használó állások, ahol akár 25 százalékos bérprémiumot kínálnak.

Majdnem ötszörösére, számszerűleg 4,8-szorosára emelkedett a munka termelékenysége azokban az ágazatokban, így például a pénzügyi, informatikai és szakmai szolgáltatási szektorban, amelyeket nagy mértékben érint az MI terjedése, vagyis ahol bizonyos feladatok elvégzésére könnyen igénybe vehető a mesterséges intelligencia  – derült ki a PwC Global AI Jobs Barometer 15 ország több mint félmilliárd álláshirdetését a mesterséges intelligencia készségek szempontjából elemző felméréséből. 

mesterséges intelligencia
A kutatás szerint a mesterséges intelligencia készségekkel rendelkező munkavállalók produktívabbak / Fotó: Shutterstock

Új sláger a munkaerőpiacon: fontos a mesterséges intelligencia készségek megléte

A jelentésből kiderül, hogy az MI speciális készségeket, mint például gépi tanulást igénylő álláshirdetések száma most hétszer annyi, mint 2012-ben volt, és az MI-készségeket igénylő álláshirdetések száma az összes álláshoz képest 3,5-szer gyorsabban nő.

A felmérésben vizsgált öt legnagyobb munkaerőpiacon, az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában és Szingapúrban az MI speciális készségeket igénylő munkakörökben jelentős, Amerikában átlagosan 25 százalékos bérprémium érhető el, ami jól mutatja, hogy milyen értéket képvisel ez a tudás az érintett vállalkozások számára. 

Egyelőre nem világos a mesterséges intelligencia munkaerőpiacra gyakorolt hatása

Az iparágakat tekintve Amerikában például 

ez könyvelők esetében 18 százalékot, a pénzügyi elemzőknél 33-at, értékesítési és marketing vezetőknél 43-at, ügyvédek esetében pedig 49 százalékot jelenthet. 

Miközben számos kérdés vetődik fel azzal kapcsolatban, hogy a technológia a munkahelyek biztonságától a vállalkozások hosszú távú életképességéig milyen hatást gyakorol az üzletmenet valamennyi területére, a felmérés az MI által leginkább érintett ágazatok dolgozói számára nyújtott pozitív fejleményeket hangsúlyozza. A mesterséges intelligencia használatához szükséges készségekkel rendelkező munkavállalók ugyanis produktívabbak és értékesebbek, ami növekvő jóléthez vezet mind az egyén, mind az adott ország gazdasága számára.

Berúgta az ajtót a mesterséges intelligencia: a hazai cégeknek is muszáj lesz alkalmazniuk

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba.

Sikeres karrier AI készségek nélkül sok szektorban elképzelhetetlen

A felmérés szerint az látható, hogy a leggyorsabb növekedés az MI-készségeket igénylő munkakörök arányában a tudásalapú munkára épülő ágazatokban tapasztalható. Ide tartoznak egyebek mellett a 

  • pénzügyi szolgáltatások, ahol más ágazatokhoz képest 2,8-szor nagyobb a mesterséges intelligenciát igénylő munkakörök aránya, 
  • a szakmai szolgáltatások, 3-szor magasabb aránnyal,
  • valamint az információs és kommunikációs ágazat, 5-ször magasabb aránnyal.

Szakemberek az MI munkaerőpiaci transzformációra gyakorolt hatását emelték ki. Úgy vélik, az új technológiák terén szakértelemmel rendelkező munkavállalók és szervezetek óriási versenyelőnyre tehetnek szert. Az átállás azonban nemcsak az IT szakértőkön fog múlni, hanem elsősorban a HR-en: a megfelelő készségek kialakítása, a motiválás az új eszközök használatára, az alkalmazkodó képességet és rezilienciát hangsúlyozó vállalati kultúra mind elengedhetetlen az MI által dominált világban való hatékony működéshez – olvasható a PwC Global AI Jobs közleményében.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.