BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Honda Plant, Ohio, USA. munkanélküliség

Globális trend: csak kicsit csökken a munkanélküliség

Az ENSZ munkaügyi szerve szerint az elmúlt évek gazdasági problémái után végre megfordulhatnak a negatív trendek. A munkanélküliség csökkenése azonban egyelőre csak minimális lesz, és a legtöbb fejlett gazdaság ebből ki fog maradni.

A globális munkanélküliségi ráta a 2023-ban mért 5 százalékról idén várhatóan enyhén, 4,9 százalékra csökken, még akkor is, ha a munkaerőpiacokon továbbra is fennállnak az egyenlőtlenségek – közölte szerdán a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO).

Honda Plant, Ohio, USA. munkanélküliség
Idén globális szinten csökkenhet a munkanélküliség / Fotó: Getty Images

Az ENSZ munkaügyi szerve januárban még úgy becsülte, hogy a munkanélküliség 5,2 százalékra fog emelkedni 2024-ben, amiért elsősorban a fejlett gazdaságok válságai lesznek felelősek. A most kiadott felülvizsgálat azonban kiemelte, hogy a Kínában, Indiában és több magas jövedelmű országban mért csökkenések megfordíthatják a globális trendet.

A jelentés szerint a munkanélküliség csökkenő tendenciája 2025-ben várhatóan ellaposodik, és a munkanélküliség 4,9 százalékon marad.

A világgazdasági növekedés 2024 első hónapjaiban a vártnál kissé erőteljesebb volt, különösen az Egyesült Államokban, miközben az infláció csökken, ami a munkaerőpiac kilátásain is javított.

A Nemzetközi Valutaalap áprilisban a januárban becsült 3,1-ről 3,2 százalékra emelte a globális növekedésre vonatkozó 2024-es előrejelzését, főként az amerikai kilátások javulásának köszönhetően.

A makrogazdasági környezet e stabilizálódása az előrejelzéseink szerint pozitívabb munkaerőpiaci kilátásokban fog majd megmutatkozni

– olvasható az ILO jelentésében, ám középtávon arra számítanak, hogy a helyzet továbbra is bizonytalan marad a világszerte várható monetáris és fiskális politikai kiigazítások miatt, mivel a korlátozó makrogazdasági politikák késleltetve hatnak a munkaerőpiacra.

Egyre kevesebb munkanélküli van Magyarországon

2024 májusában is folytatódott a regisztrált álláskeresők számának csökkenése. A regiszterben 225,9 ezren szerepelnek, ami a rendszerváltás óta a harmadik legalacsonyabb szám. 2010 elejéhez képest pedig több mint 400 ezerrel csökkent a munkát keresők száma.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.