BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Men,Technicians,Carrying,Photovoltaic,Solar,Moduls,On,Roof,Of,House. napelem

Alig pislákolnak a fények a foci-Eb-n – energiarokkant lett Németország

Atomerőműveit bezáratta, így mindenképpen rekordmennyiségű napelemet kellett üzembe állítania Európa legnagyobb gazdaságának.

Németországban a napelem-telepítések száma 35 százalékkal nőtt éves szinten 2024 első négy hónapjában, amit az ipari és kereskedelmi áramellátás iránti kereslet növekedése, valamint az alternatív források leépítése támogatott – közölte kedden a BSW napenergia-szövetség.

Men,Technicians,Carrying,Photovoltaic,Solar,Moduls,On,Roof,Of,House. napelem
Németország jócskán megnövelte a napelemek kitelepítését / Fotó: Shutterstock

Oroszország ukrajnai inváziója és a Németországba irányuló orosz fosszilistüzelőanyag-export hirtelen visszaesése óta Berlin több jogszabályt is bevezetett a napelemek elterjedésének felgyorsítására, amelyeknek a célja, hogy 2030-ra energiaszükségletének 80 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezze, és 2045-re klímasemlegessé váljon.

A német napenergia-kapacitás az idei év első harmadában több mint öt gigawattal nőtt, mivel Európa legnagyobb gazdaságában a vállalkozások 56, az ingatlantulajdonosok pedig több mint 60 százaléka érdeklődik a napelemrendszerekbe való beruházás iránt

– közölte a BSW a YouGov májusi felmérésére hivatkozva.

A BSW közölte, hogy 2024-re két számjegyű százalékos növekedést vár a telepítések és a napenergia-tároló kapacitások terén – ez megfelel a kormány által kitűzött 19 gigawattos éves új kapacitási célnak, hogy 2030-ra elérje a 215 gigawattot, vagyis a hazai villamosenergia-fogyasztás 25 százalékát.

Az idei év első négy hónapjában a kereskedelmi tetőkön újonnan telepített napelemek száma 81 százalékkal nőtt, míg a szabadtéri napenergia-fejlesztések 74 százalékkal bővültek az előző év azonos időszakához képest.

A lakossági szektorban azonban az új telepítések mindössze egy százalékkal nőttek.

Itt a bombameglepetés: napelemekben Magyarország már világverő

Magyarországon a harmadik legnagyobb a világon a napenergia használatának aránya az áramtermelésben – állapította meg friss éves jelentésében a független nemzetközi think tank, az EMBER.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.