BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Amerikai elnökválasztás: példátlan – a The New York Times felszólította Joe Bident, hogy lépjen vissza

Ilyen még nem volt. A sajátjai zavarnák el Joe Bident, nagyon úgy tűnik, hogy a novemberi amerikai elnökválasztás előtt kiadták rá a kilövési engedélyt.

Immáron mindenfajta túlzás nélkül kijelenthető, hogy Joe Biden feje fölött összecsaptak a hullámok. Ahogy arról beszámoltunk, a csütörtöki amerikai elnökjelölti vitát követően a jelenlegi amerikai elnök újrázásába vetett bizalom megtört.

Amerikai elnökválasztás: példátlan – a The New York Times felszólította Joe Bident, hogy lépjen vissza / Fotó: Jim Watson / AFP

Nem csoda, hiszen a CNN kutatása szerint Donald Trump 60 százalék fölötti eredménnyel nyerte meg az összecsapást, de ami ennél is megrendítőbb volt a Demokrata Párt számára, hogy Joe Biden egy öreg, megfáradt politikus benyomását keltette, ami végérvényesen rávilágított arra a kérdésre, hogy a 81 éves amerikai elnök egyáltalán képes-e még az aktív munkára.

Az amerikai közéletben heves diskurzus támadt a kérdésben. Az elnököt már eddig is számos baráti kritika érte, de most szintet lépett a jelenség: a talán legfontosabb liberális lap, a The New York Times szerkesztőségi cikkben szólította fel Joe Bident, hogy 

ha valóban szolgálni kívánja a hazáját, lépjen vissza a jelöltségtől.

Ilyen még nem volt, ráadásul a véleménycikkben egészen példátlanul direkt mondatok olvashatók. Ezek miatt is nehéz másképp értelmezni a helyzetet, mint hogy Joe Bidenre kiadták a kilövési engedélyt.

Példátlan: a The New York Times felszólította Joe Bident, hogy lépjen vissza

Az amerikai újság azzal kezdi, hogy Joe Biden helyesen határozta meg a novemberi elnökválasztás tétjét: meg kell védeni az Egyesült Államokat a zsarnoktól, Donald Trumptól. Felidézték, hogy a demokrata elnök azt mondta, ő az a jelölt, akinek a legnagyobb esélye van erre. Majd így folytatták:

„Csakhogy ez már nem elég indok arra, miért kellene Bidennek a demokraták jelöltjének lennie. A csütörtöki vitán az elnöknek meg kellett volna győznie az amerikai közvéleményt, hogy megfelel az újabb ciklusra betölteni kívánt hivatal nehéz követelményeinek. A szavazóktól azonban nem várható el, hogy figyelmen kívül hagyják, ami nyilvánvaló: Biden már nem az az ember, aki négy évvel ezelőtt volt.”

De nem ez az egyetlen világos és egyértelmű kijelentés a rendkívüli befolyással bíró laptól. Annak is hangot adtak, hogy az elnök csütörtök este egy valaha nagyszerű köztisztviselő árnyékaként jelent meg. „Küzdött, hogy elmagyarázza, mit fog elérni a második ciklusban. Küzdött, hogy válaszoljon Trump provokációira. Küzdött, hogy felelősségre vonja Trumpot hazugságaiért, kudarcaiért és hátborzongató terveiért.”

És végül nemegyszer küszködött, hogy egy mondat végére jusson.

Már ez is példátlan, de a java még csak ezután jön. A szerkesztőség ugyanis közölte, hogy ugyan „Biden csodálatos elnök volt, a vezetése alatt a nemzet felvirágzott, elkezdett foglalkozni egy sor hosszú távú kihívással és a Trump által felszakított sebek gyógyulni kezdtek. De a legnagyobb közszolgálat, amit most Biden tehet, ha bejelenti, hogy nem indul el az újraválasztásért”.

Joe Biden napjai meg vannak számlálva

Ezzel lényegében eldőlt, hogy a demokrata médiaelit megvonta támogatását Joe Bidentől. Kérdés, hogy az állásfoglalás megjelentetése a The New York Times partizánakciója vagy a Demokrata Párt finanszírozóinak és támogatóinak a véleményét tükrözi. Már csak azért is az utóbbi a valószínűbb, mert az újság konkrétan utal arra, hogy más politikus alkalmasabb Bidennél.

A jelenlegi állás szerint az elnök szerencsejátékot folytat. Vannak demokrata vezetők, akik jobban felkészültek arra, hogy világos, meggyőző és energikus alternatívákat mutassanak be Trump második elnökségével szemben. Nincs ok arra, hogy a párt kockára tegye az ország stabilitását és biztonságát azzal, hogy a választókat rákényszeríti, válasszanak Trump és Biden hiányosságai között. Túl nagy tét, hogy egyszerűen abban reménykedjünk, hogy az amerikaiak figyelmen kívül hagyják majd Biden korát és fogyatékosságait, amit a saját szemükkel láttak. Az Egyesült Államoknak erősebb ellenfélre van szüksége a republikánus jelölttel szemben. A vigasz, hogy van még idő egy másik jelölt mögé tömörülni – fogalmaztak.

De még tudták fokozni:

Az igazság az, és ezzel most szembe kell néznie Bidennek, hogy megbukott a saját tesztjén.

Ezzel arra utaltak, hogy a CNN-vita kezdeményezője és ötletgazdája az amerikai elnök volt, ő akarta szokatlanul korán megtartani az első tévés összecsapást. A The New York Times végül kijelentette, hogy a Demokrata Pártnak őszintének kell lennie az amerikai nyilvánossággal: ismerje el, hogy Biden nem tudja folytatni a versenyt, és tegye lehetővé, hogy kiválaszthassanak valakit, aki jobban megállja a helyét, és aki képes legyőzni Trumpot novemberben.

Ahogy mondani szokás, egyenes beszéd. Joe Biden napjai elnökjelöltként meg vannak számlálva.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.