BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csehország egy éven belül függetlenné válik az orosz olajtól

Csehország tavaly 7,4 millió tonna kőolajat importált, ennek 58 százaléka a Barátság, a többi az Ingolstadtot és Kralupy nad Vltavout összekötő IKL vezetéken keresztül érkezett. Csehország hatvan év után válik függetlenné az orosz olajtól.

Legkésőbb a jövő év közepére teljesen megszűnik Csehország függősége az orosz kőolajtól – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök kedden a közép-csehországi Nelahozevesben, miután találkozott az ország vezetékhálózatát üzemeltető Mero állami cég vezetőségével. A kormányfő bejelentette: amint elkészül az olasz TAL kőolajvezeték kibővítése, azonnal kérni fogja az orosz kőolaj- és földgázbehozatalra szóló uniós kivétel megszüntetését.

Petr Fiala szerint egy év múlva Csehország már nem függ majd az orosz olajtól / Fotó: AFP

Az olaszországi Trieszt és a német Ingolstadt közti vezeték bővítését Csehország kezdeményezte, a technológiai előkészítés az év végére, a bővítés maga a jövő év első felére készülhet el.

Csehország hatvan év után válik függetlenné az orosz Barátság kőolajvezetéktől

– mondta Petr Fiala újságíróknak.

A bővítéssel a TAL kapacitása 4 millió tonna kőolajjal nőne. A többletet a nyugat-csehországi Litvínovban és Kralupy nad Vltavouban lévő kőolajfinomítók dolgoznák fel. Ingolstadt és Kralupy között a cseh állam már korábban felépített egy kőolajvezetéket.

Mindkét kőolajfinomító tulajdonosa a lengyel Orlen Unipetrol. A cég bejelentette: a litvínovi kőolaj-finomító átállása más kőolajra technológiai szempontból kész, már tesztelik az új berendezéseket. Litvínovban tavaly év végétől már több országból származó kőolajat dolgoznak fel, az orosz kőolaj felhasználása 22 százalékkal csökkent – közölte Pavel Kaidl, az Orlen Unipetrol szóvivője. Kralupyban eddig sem orosz kőolajjal dolgoztak – tette hozzá.

Csehország tavaly 7,4 millió tonna kőolajat importált, 

ennek 58 százaléka a Barátság, a többi az Ingolstadtot és Kralupy nad Vltavout összekötő IKL vezetéken keresztül érkezett.   

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.