BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltörölték az olívaolaj áfáját Spanyolországban

Az extrém szárazság miatt úgy felment az olívaolaj ára, hogy a spanyol kormány ideiglenesen áfamentessé tette a terméket. Július 1-jétől az alapvető élelmiszerek közé sorolják az olívaolajat az Ibériai-félsziget nagyobbik országában.

A spanyol kormány július 1-jétől ideiglenesen áfamentessé tette az olívaolajat – írja a Catalan News.

olívaolaj
Nagyon megdrágult a mediterrán konyha alapját képező olívaolaj / Fotó: AFP

Ezzel az eddig 5 százalékos – 2023-ig még 10 százalékos – kulccsal adóztatott olíva bekerül az ibériai országban szuperkedvezménnyel támogatott alapvető élelmiszerek, például a kenyér, a tojás és a zöldség-gyümölcs csoportjába. Az áfakulcs ezeknél a termékeknél általában 4 százalék, magas infláció idején azonban nullára csökkenthető.

A madridi kabinet szerint az intézkedés célja, hogy védjék és ösztönözzék az olívaolaj fogyasztását, mivel a spanyol vidéket, illetve az egész mediterráneumot sújtó súlyos szárazság miatt tavaly május óta átlagosan 63 százalékkal – egyes fajtáké 165 százalékkal – drágult, 2021 januárja óta pedig a triplájára ment fel az ára.

A katalán portál szerint az extrém áremelkedéshez a világ egyik vezető napraforgóolaj-termelőjének számító Ukrajnában dúló háború, illetve a napraforgóolaj emiatt bekövetkezett drágulása is hozzájárult.

A katalánok már tavaly figyelmeztettek az olívaolaj drágulására

Katalóniában a nagy termelők már tavaly figyelmeztettek, hogy a gyenge olajbogyótermés miatt az olívaolaj ára tovább nőhet. Spanyolország adja a világ olívaolaj-termelésének mintegy 50 százalékát, és Görögországgal együtt a világon a legmagasabb az egy főre jutó fogyasztás, nem kevesebb, mint évi 14 liter.

Az áfacsökkentést érdekes módon a Facua fogyasztói szövetség élesen bírálta, mivel szerinte irracionális, hogy az ellátási láncra kivetett adót csökkentik, miközben a mediterrán konyha alapját képező olívaolaj áremelkedése ellen közvetlenül nem lépnek fel. Maguk az élelmiszerláncok ellenben támogatják az intézkedést.

A döntés nem sokkal azután született, hogy Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök már jelezte, hogy a kormány elszánta magát egy ilyen lépésre.

Annak ellenére, hogy a parlamentben kisebbségben vagyunk, tennünk kell valamit a az élelmiszerek túlzott drágulása ellen

 – mondta.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.