BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezért halt meg annyi vendégmunkás az akkumulátorgyár-tűzben: már majdnem egymillióan vannak Koreában

A halálos balesetek kockázatát növeli, hogy sok külföldi dolgozik kisebb cégeknél. A vendégmunkások munkavédelmi betanítását pedig nyelvi korlátok is nehezítik.

Szerdáig csak három koreai áldozatot sikerült azonosítani, miután lángra lobbant egy akkumulátorgyár Dél-Koreában, ám a tűzben életét vesztő 18 külföldi vendégmunkás kilétéről nem sokat tudni.

vendégmunkás, akkumulátorgyár
Az akkumulátorgyár-tűz áldozatainak többsége vendégmunkás volt / Fotó: Yonhap / AFP

Ugyanakkor a vendégmunkások nagy száma az áldozatok között a Jonhap koreai hírügynökség szerint arra is rámutat, hogy az ország számára mennyire fontossá vált a külföldi munkaerő, és hogy ez milyen kockázatokkal jár a nyelvi korlátok miatt a kisebb munkahelyeken.

Egyre inkább vendégmunkásokra szorul Dél-Korea

A hivatalos statisztikák szerint tavaly már 923 ezer külföldi dolgozott az egyre inkább elöregedő Dél-Koreában, akiknek 80 százaléka ráadásul 50 fősnél kisebb cégeknél talált munkát. 

Sok vendégmunkás az építő- és a feldolgozóiparban dolgozik, amelyek különösen veszélyes munkahelyek, és ahol a balesetek kockázata is nagyobb.

A kockázatokat növelik a nyelvi korlátok, de az is, hogy a kisebb cégeknél sokszor a vendégmunkások a kellő munkavédelmi oktatáson sem esnek keresztül. Tavaly Dél-Koreában 812-en haltak meg ipari balesetben, ami alacsonyabb, mint a 2022-es 874, ám a vendégmunkások közül mind a két évben 85-en vesztették életüket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.