BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 267. napja – Irán megmondta Izraelnek: eltörli a föld színéről, ha háborúzik Libanonnal

null
Összefoglaló:

Súlyos, de nem az első fenyegetést kapja magas rangú iráni tisztségviselőktől Izrael. A legutóbbi magyar idő szerint szombat hajnalban érkezett.

Irán megmondta Izraelnek: eltörli a föld színéről, ha háborúzik Libanonnal / Fotó: AFP

Ez egészen pontosan egy nyilvános X-üzenetben érkezett, méghozzá az iráni ENSZ-misszió részéről. Ebben konkrétan 

megsemmisítő háborút ígértek Izraelnek,

ha a zsidó állam megtámadja a Hezbollah libanoni, síita politikai és félkatonai szervezetét. Egy ilyen offenzíva esélye az elmúlt napokban felerősödött. Az iráni küldöttség most úgy kommentálta a helyzetet, hogy bár pszichológiai hadviselésnek tekinti „a cionista rezsim propagandáját Libanon megtámadásának szándékáról”, ha mégis teljes körű katonai agresszióba kezd, akkor válaszul megsemmisítő háborúval kell szembenéznie. „Minden lehetőség az asztalon van, beleértve az összes ellenállási front teljes bevonását” – jelentették ki.

Tény, hogy az izraeli–libanoni határ mindkét oldalán szellemvárosok és romba döntött falvak állnak, miután a Hamász október 7-i támadását követően Izrael és a Hezbollah is gyakran lövi egymást, noha mind a két fél állítja, hogy elkerülné a teljes körű háború kirobbanását.

Azonban a harcok egyre hevesebbek a térségben, ebben a hónapban már mintegy 900 lövedéket lőtt ki Izrael irányába a Hezbollah, melynek vezetője szerint önkéntesek tömegei jelentkeznek, hogy harcoljanak a zsidó állam ellen. Mindeközben Izrael egyre mélyebb csapásokat mér a libanoni székhelyű iszlamista szervezetre, sőt haditervet is készített egy offenzívára.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.