BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Jön az okossebtapasz, amely gyorsabban gyógyítja a sebet – videó

A kutatók olyan intelligens kötszerek új generációján dolgoznak, amelyek fénnyel, illetve elektromos árammal gyógyítanak. A kötés képes lesz valós időben továbbítani a seb jeleit az orvosnak, így figyelmeztetni fogja, ha valami drámai eltérés történik.

A gézből vagy műanyagból készült hagyományos kötszereket helyettesítő úgynevezett intelligens kötszerek csökkentik a hegesedést, felgyorsítják a sebgyógyulást, valamint a kezelőorvos és a beteg számára feleslegesség teszi a gyakori személyes kontrollt, hiszen a csúcstechnológiás kötések megfelelő információt nyújtanak az orvos számára, aki a távolból is nyomon követheti a beteg gyógyulását. 

Fotó: Northwestern University

 

Okossebtapasz: nyomon követi a seb gyógyulását

Ezek az elektronikával ellátott kötések képesek érzékelni és nyomon követni a sebgyógyulást, valamint megfelelő információval látja el az orvost a gyógyulási folyamatról, aki e szerint állítja be a kezelési protokollt is. 

A technológia főként az olyan krónikus betegségeknél, mint a cukorbetegség következményeként kialakuló sebek gyógyításában, sérülések, egyéb súlyos sebek kezelésében nyújthat hasznos segítséget.

Szakemberek emellett olyan egészségügyi központok létrehozását szorgalmazzák, amelyek felügyelik ezeket az eszközöket, és kapcsolatot tartanak a betegekkel, valamint segítséget nyújtanak probléma esetén. 

Figyelmeztet, ha drámai elváltozás történik

Ma már szerte a világon kutatók, orvosbiológiai mérnökök dolgoznak ezeknek az intelligens rendszereknek a fejlesztésén, amelyek ígéretesnek mutatkoznak a sebgyógyítás területén. A még kísérleti stádiumban lévő okoskötszerek működési elve egy olyan rugalmas elektronikus áramkörön alapul, amely elektromos stimuláció segítségével fokozza az immunsejtek működését, és segíti a baktériumok elpusztítását és a sejtmegújulást a sérülés helyén. Vizsgálatok kimutatták ugyanis, hogy az elektromos stimuláció felgyorsítja a bőrsejtek regenerálódását és ezzel a sebgyógyulást.

Yuanwen Jiang, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa és mérnöke elmondta, hogy csapatával olyan kötésen dolgoznak, amely egy mobiltelefon alkalmazáson keresztül küldene üzeneteket a kezelőorvos számára. 

A kötés képes lesz valós időben továbbítani a seb jeleit az orvosnak, így figyelmeztetni fogja, ha valami drámai eltérés történik.

A kötszerbe antibiotikumot tartalmazó kapszulákat építenek be, és ha gyulladás lép fel, az orvos távolról irányítani tudja a kapszula tárolóját és egy szelep kinyitásával a gyógyszert a sebbe juttatja. A kutatócsapat azt reméli, hogy jövőre elkezdhetik kötszerek tesztelését embereken is.

Ugyancsak új-generációs kötést fejleszt az angliai Southhamptoni Egyetem csapata, akik apró LED-lámpákkal kísérleteznek, az eljárás ultraibolya fény kibocsátásával sterilizálja a sebet. Azonban a fejlesztők nemcsak a sebek gyógyítására koncentrálnak, hanem egyéb különféle bőrproblémákra, mint az ekcéma is megoldást keresnek. 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.