BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Peru döngeti a mellét, pedig nincs mivel büszkélkednie

Elenyésző mértékben csökkent a kokacserjékkel beültetett terület Peruban tavaly, ám az még mindig legalább dupla akkora, mint hét éve volt. Kolumbia is nagy kokanövény-termesztő, a kokain nemsokára az ország legfőbb exportcikke lehet.

A kokain alapanyagának előállításához használt beültetett terület évek óta először csökkent Peruban, a világ második legnagyobb termelőjénél – közölték a perui hatóságok szerdán.

Elenyésző mértékben csökkent a kokacserjékkel beültetett terület Peruban tavaly. Kolumbia legfőbb exportcikke nemsokára a kokain lehet.
Elenyésző mértékben csökkent a kokacserjékkel beültetett terület Peruban tavaly / Fotó: Ernesto Benavides / AFP

Az ország kokacserjékkel beültetett területe tavaly 2,3 százalékkal 92 784 hektárra csökkent, ami az első visszaesés az elmúlt hét évben.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szerint Kolumbia után Peru a második legnagyobb kokacserje termesztő a világon. A kokacserje termesztése ott legális, a növényt gyakran nyersen rágcsálják, ám a termés nagy részét illegálisan kokain előállítására használják.

Míg a kormány az illegális kábítószerek elleni küzdelemben elért győzelmeként értékelte az adatokat, a visszaesés valójában csekély. A Devida kábítószer-ellenes hatóság által összeállított adatok szerint 2015 óta több mint kétszeresére nőtt a kokaültetvények száma Peruban.

Peru kismiska Kolumbiához képest

Az ENSZ műholdfelvételek alapján állítja, hogy Kolumbia beültetett területe 2022-ben dupla akkora volt, mint Perué. A termelés mennyisége olyan magas, hogy a Bloomberg számítása szerint 

a kokain már megelőzi az olajat, és Kolumbia legfontosabb exportcikke lett.

A kiábrándító valóság ugyanakkor az, hogy az elmúlt években a hatóságok azért foglalhattak le több kokaint a korábbiakhoz képest, mert annak előállítása felpörgött a világban.

Elborította a kokain a hamburgi kikötőt

Rekordmennyiségű, több milliárd euró értékű kokaint foglaltak le a német hatóságok a hamburgi kikötőben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.