BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Dusseldorf,,North,Rhine,Westphalia,Germany,-,18,08,2022:,The

Tízezerszámra gyárt hamarosan lőszert Litvániában a Rheinmetall

A szerződést aláírták, az építkezés ősszel kezdődhet. A fogadókészség érdekében a litván parlament áprilisban olyan törvénymódosításokat fogadott el, amelyek lehetővé teszik a nagy nyugati fegyver- és lőszergyártók – köztük a Rheinmetall – számára, hogy gyorsabban és egyszerűbben építhessék fel litvániai gyártóüzemüket.

A Rheinmetall német fegyvergyártó 180 millió eurót fektet be egy litvániai lőszergyárba, a szerződést már aláírták, jelentette be hétfőn a vilniusi gazdasági és innovációs minisztérium.

Dusseldorf,,North,Rhine,Westphalia,Germany,-,18,08,2022:,The
Rheinmetall
Októberben kezdődhet a Rheinmetall litvániai gyárának építése / Fotó: Shutterstock

A megállapodás tíz hónapos tárgyalások eredménye. A gyár legalább 150 munkahelyet teremt és évente több tízezer, többek között 155 mm-es lőszert állít elő a balti országban.

„A Rheinmetall litvániai tevékenységének megkezdése jelentős lépés afelé, hogy kielégítsük országunk közvetlen védelmi és biztonsági igényeit. Segít nekünk abban, hogy folyamatosan hozzájussunk az alapvető fegyverekhez és lőszerekhez, mivel az európai védelem számára szükséges termékeket litván földön fogják gyártani” – idézte Ausrinė Armonaitė kereskedelmi minisztert a Lietuvos Radijas ir Televizija (LRT) litván közszolgálati médiaszolgáltató.

A projekt kiemelt állami jelentőségű, a létesítmény pontos helyéről a következő hetekben döntenek.

Az LRT értesülése szerint a legvalószínűbb helyszín Baisogala környéke, egy állami tulajdonban lévő telek, amelyet jelenleg a litván orvosi egyetem bérel.

Megkönnyítik a befektetéseket

A litván parlament áprilisban fogadta el a szükséges törvénymódosításokat, amelyek lehetővé teszik a nagy nyugati fegyver- és lőszergyártók – köztük a Rheinmetall – számára, hogy gyorsabban és egyszerűbben építhessék fel litvániai gyártóüzemüket.

Nincs szükség többek között hagyományos építési engedélyekre, és a kiemelt fontosságú befektetések húsz évre adómentességet kapnak. A konszenzust jól mutatja, hogy a módosításokat 118 igen és négy ellenszavazattal fogadták el a képviselők, mindössze egy ember tartózkodott.  

dánia
155 mm-es lőszert is gyárt majd a Rheinmetall Litvániában / Fotó: AFP

A kedvező feltételek egyébként nem csupán a külföldi, hanem a litván befektetőkre is érvényesek, hangsúlyozta a döntés elfogadásakor a kereskedelmi miniszter, hozzátéve, hogy a gyors állami döntés gyakran fontosabb a cégek számára, mint a pénzügyi támogatás.

Négyezer új munkahely

„Litvániát tesszük valószínűleg Európa legbarátibb országává a védelmi és biztonsági nagyberuházások számára” – jelentette ki. 

A gazdasági tárca már 14 nagyszabású projektről írt alá megállapodást 1,25 milliárd euró értékű befektetésekről, amelyekkel majdnem négyezer munkahelyet teremtenek.

Julius Skackauskas közlekedési miniszter a múlt héten azt nyilatkozta, hogy a Rheinmetall gyárának az építése októberben kezdődhet.

„Hálásak vagyunk, hogy Litvánia a védelmi ipar partnerének választott minket. Örülünk, hogy a lőszerek területén hozzájárulhatunk a nemzeti szuverenitáshoz” – értékelte Maximilian Froch, a Rheinmetall nemzetközi stratégiai programszervezésének vezetője.

Az Invest Lithuania beszámolója szerint Armin Papperger, a cég vezérigazgatója is köszönetét fejezte ki a hosszú távú partneri együttműködés miatt. „Segít elérni a kitűzött célunkat, hogy a nemzeti és nemzetközi biztonság garantálásának egyik oszlopává váljunk” – fogalmazott.

A német cég Magyarországon és Ukrajnában is tervez gyárakat építeni.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.