BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy bajban Amerika: az államadósság meghaladja a 35 ezermilliárd dollárt

Az Egyesült Államok államadóssága újabb riasztó mérföldkőhöz érkezett, az új adat megdöbbentő: 35 ezermilliárd dollár.

Az Egyesült Államok államadóssága hétfőn átlépte a 35 ezermilliárd dolláros rekordszintet – közölte az amerikai pénzügyminisztérium.

usa
Amerikai Egyesült Államok
államadósság
Az amerikai államadósság ijesztő méreteket ölt / Fotó: AFP

A képviselőház költségvetési bizottságának elnöke, Jodey Arrington felhívta a figyelmet, hogy a következő kormánynak nagyon gyorsan ki kell dolgoznia egy hosszú távú stratégiát az államadósság kezelésére.

A bruttó államadósság számokban

Ez a következőket jelenti:

  • 104 497 dollár (37,8 millió forint) személyenként,
  • 266 275 dollár háztartásonként,
  • 483 889 dollár gyermekenként.

Az adósság egy évvel ezelőtt 32,65 ezermilliárd dollár volt, ami azt jelenti, hogy az adósság 2,35 ezer dollárral nőtt az elmúlt 12 hónapban. Ez a növekedési ütem a következőknek felel meg:

  • 196 milliárd dollár új adósság havonta,
  • napi 6,4 milliárd dollár új adósság,
  • 268 millió dollár új adósság óránként,
  • 4,5 millió dollár új adósság percenként,
  • 74 401 dollár új adósság másodpercenként.

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma jelenti az előző munkanap végén fennálló adósság összegét. A jelentés itt található.

A képviselőház költségvetési bizottságának 2025-ös pénzügyi évre vonatkozó párhuzamos határozata a költségvetésről egy szükséges ütemtervet kínál a költségvetési felelősség, a gazdasági szabadság és az amerikai jólét eléréséhez.

Ahogy azt korábban megírtuk, Amerika adóssága már a hadi kiadásait is beárnyékolja. Az ország akkora mennyiségű adósságban úszik, hogy a hitelek törlesztésére hamarosan többet kell költenie, mint a védelmi kiadásaira, amivel a világ legnagyobb hadseregét és több szövetségesének a háborúját is finanszírozza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.