BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az uniós versenyjoggal támadt a Microsoftra a Google

A Google az Európai Unió versenyfelügyeletét uszítaná a Microsoftra. Az Amazon is beszállt pár millió euróval, ám a kezdeményezés nem járt sikerrel.

Európai felhőszolgáltatók számára ajánlott mintegy 470 millió euró értékű csomagot a Google, hogy azok cserébe álljanak el egy a Microsofttal kötött, trösztellenes ügyet lezáró, peren kívüli egyezségtől az Európai Unióban.

google
A Google számára a felhőszolgáltatások tarthatják fenn a cég növekedését / Fotó: Northfoto

Az iparági érdekvédelmi szervezet, a Cloud Infrastructure Services Providers in Europe (CISPE) visszavonta a Microsoft elleni panaszát az uniós versenyjogi hatóságnál, miután sikerült dűlőre jutnia az amerikai szoftvercéggel. Korábban a CISPE azért fordult a hatóságokhoz, mert a Microsoft megnehezítette, hogy ügyfelei felhőszolgáltatót váltsanak azzal, hogy üzleti szoftverei elérhetőségét is az Azure felhőszolgáltatáshoz kösse.

A Google ajánlata a Microsoft-megállapodás megtorpedózására

Napokkal az egyezség előtt a Google ellenajánlatot tett, hogy meggyőzze a CISPE-t a panasz fenntartásáról a Bloomberg információi szerint. A csomag mintegy 455 millió euró értékű szoftverlicencet tartalmazott öt évre, amit 14 millió euró készpénz egészített ki egy hosszú távú együttműködés keretében.

A Google ajánlatának kifejezetten feltétele volt a trösztellenes eljárás fenntartása, amit további hatmillió euró pénzügyi hozzájárulás is kiegészített az Amazon Web Servicestől.

Az ajánlat azonban nem járt sikerrel, így a CISPE végül a Microsofttal állapodott meg, ami lehetővé tette a Microsoft alkalmazásainak használatát a helyi felhő-infrastruktúrájukon. Az amerikai cég ajánlatának 10 millió euró pénzügyi hozzájárulás is a része volt.

Az AWS közölte, hogy a CISPE alapító tagjaként az önkéntes hozzájárulások a szervezet működéséhez rendszeresek, ahogy ez megszokott hasonló lobbicsoportok esetében.

A felhő a növekedés kulcsa a tech óriásoknál

A felhőszolgáltatók versenyében a Google le van maradva az Amazontól és a Microsofttól, ám újabban kezd magára találni, így tavaly a cég felhőrészlege először vált nyereségessé, miután az első negyedévet 900 millió dolláros profittal zárta, meghaladva a 672,4 millió dollárról szóló elemzői elvárásokat is. Mindez azt is jelenti, hogy a felhőszolgáltatások adhatják a cég növekedési motorját, miután a keresésekhez és hirdetésekhez köthető üzletágak éretté váltak.

A részleg teljesítményét a versenytársaira vetülő uniós hatósági figyelem is segítheti, különösen, hogy ez akár a globális forgalom 10 százalékát is elérő büntetésekkel zárulhat, ami ösztönzi a peren kívüli megállapodásokat is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.