BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Összekapott Texas és a Fehér Ház a Beryl hurrikán miatt

Hazugsággal vádolja Joe Bident a kormányzó, mindenki magyarázkodik.

Joe Biden elnök állítása szerint többször próbálta telefonon felhívni az Ázsiában tartózkodó Greg Abbott texasi kormányzót és helyettesét, Dan Patrickot, hogy az állam hivatalosan kérhesse a Fehér Háztól a katasztrófahelyzet deklarálását és a szövetségi segítség folyósításának megkezdését, de ez csak egy nappal azután sikerült, hogy lecsapott a Beryl hurrikán.

Egyelőre még felmérik a Beryl hurrikán okozta pusztítást / Fotó: AFP

A két republikánus texasi vezető szerint azonban az elnök hazudik. Abbott a japán KTBC tévéállomásnak elmondta, hogy hasonló természeti katasztrófák idején többször felhívta őt Biden, most azonban fel sem emelte a telefont.

Abszolút, százszázalékos biztonsággal tudom, hogy Joe Biden az, aki hibázott azzal, hogy bizarr hazugsággal állt elő. Miért csinálta? Fogalmam sincs

– nyilatkozta az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint.

A kormányzó helyettese végül kedden beszélt az elnökkel, aki aznap katasztrófa sújtotta területnek minősítette Texast, és megígérte a segítséget.

Mindenki magyarázkodik

Mindkét fél kínos magyarázkodásba kezdett. „Próbáltam elérni a kormányzót, tudják – nincsen jogom lépni, amíg a kormányzó nem kéri” – mondta Biden kedden a Houston Chronicle című lapnak.

Patrick szerint viszont előbb fel kellett mérni, mire van szükségük, de Texas kért szövetségi segítséget még azelőtt, hogy partot ért a hurrikán – emlékeztetett a hírügynökség. Ez történt 2017-ben is a Harvey esetében.

U.S.-TEXAS-HOUSTON-HURRICANE BERYL
A hőség tovább nehezíti a texasiak életét / Fotó: Northfoto

Rafael Lemaitre, a katasztrófavédelem (Federal Emergency Management Agency – FEMA) korábbi országos közkapcsolati igazgatója is azt mondta a lapnak, hogy a nagy katasztrófák bejelentéséhez nem kell megvárni az alapos helyszíni felmérést, a kormányzók módosíthatják kérésüket, amint több információ áll rendelkezésre.

A FEMA általában már a hurrikán érkezése előtt küld mentőegységeket és segítséget a helyszínre,

és a Fehér Ház vasárnapi közlése szerint ezt most is megtették.

Még mindig áram nélkül 1,3 millió háztartás

A Beryl hétfőn csapott le 1-es kategóriájú hurrikánként az államra, az erős szél vezetékeket döntött le és súlyos anyagi károkat okozott. Legalább két ember életét vesztette, és a houstoni repülőtéren több mint ezer légi járatot kellett törölni.

Texasban csütörtökre virradóra még mindig több mint 1,3 millió háztartásban nem volt áram, ami ugyan előrelépés a csúcsot jelentő hétfői 2,7 millióhoz képest, de ez nem vigasztalja a nyári hőségtől szenvedőket.

Megugrott az érdeklődés az áramtermelő Ford pickup iránt / Fotó: Ford

Lassan megy az áramszolgáltatás visszaállítása, ami 

megnehezíti a kritikus fontosságú infrastruktúra újraindítását és a hurrikán okozta károk helyreállítását, de egészségügyi válsághelyzetet is teremt,

mert a kórházakból nem tudják hazaengedni azokat a betegeket, akiknek gépekre van szükségük, vagy az állapotuk nem engedi meg, hogy ne légkondicionált szobában feküdjenek.

„Nyomorúságos helyzet, ha nincs az ember házában áram, vaksötét van éjszaka, hőség nap közben, és nem jutsz hozzá a megszokott élelemhez” – idézte a Reuters a kormányzó helyettesét.

Áll az LNG-export

A leginkább érintett területek közé tartozik Galveston és két energetikai központ, Freeport és Texas City. Az Olin vegyipari vállalat kénytelen volt vis maior helyzetet hirdetni, mert a hurrikán károkat okozott a freeporti létesítményében. „Nem tudni, meddig tart a fennakadás” – tudatta közleményében a vállalat.

Az Egyesült Államok második legnagyobb cseppfolyósítottgáz- (LNG) termináljában, a freeportiban viszont helyreállt az áramellátás, így megkezdhetik a munkát. Az export azonban addig nem indulhat újra, amíg a kikötőt nem nyitják meg teljesen a forgalomnak, ott pedig egyelőre maradnak a korlátozások.

U.S.-TEXAS-HOUSTON-HURRICANE BERYL
Takarítják Houstont a Beryl hurrikán után / Fotó: Northfoto

A kőolaj-finomítókban, tengeri kitermelőplatformokban és kikötőkben szerencsére csekély károkat okozott a hurrikán,

így azok nagyrészt visszatérhettek a normális működéshez.

Összesítik a károkat

A Gallagher Re viszontbiztosítási bróker becslése szerint a Beryl okozta gazdasági veszteségek legalább egymilliárd dollárra rúgnak, de a kárfelmérések még tartanak. Az AccuWeather időjárás-előrejelző cég előzetes becslése ennél jóval magasabb, országosan elérheti a 28 és 32 milliárd dollár közötti összeget, ha figyelembe vesszük a tartós áramkimaradásokat, az elmaradt utazásokat és a termeléskiesést. És ez még csak a kezdet, brutális lehet az idei hurrikánszezon.

Mivel a helyi boltokban elfogytak az áramfejlesztők, sok texasi a teherautójával termel magának áramot. Ez jó hír a Fordnak: 1300 százalékkal megugrott az érdeklődés a houstoni régióban az F-150-es pickup iránt, amelyik beépített mobilgenerátorával képes legalább egy kilowattnyi áramot termelni.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.