BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa még mindig verseng Kínával az orosz gázért

Negyedével növelte a Gazprom az európai exportot az év első felében.

Az ukrajnai invázió és az európai szankciók ellenére Európa Kína mellett változatlanul a vezetékes orosz gáz legnagyobb piaca, ami egyszerre siker és kudarc is a Kreml számára.

Saint,Petersburg-russia,-,01.12.2022:,Adler,Tpp.,Gazprom,Company,Logo.,Translation:
Növelte idén európai gázexportját a Gazprom / Fotó: Shuttesrtock

Moszkva még mindig jelentős mennyiségben szállít gázt bizonyos európai országokba, sőt, az export még nőtt is az év első hat hónapjában a Bloomberg tudósítása szerint a szankciók ellenére, amelyeknek a hatályát újabb hat hónappal, 2025. január 31-ig meghosszabbították.

A portál számításai szerint a Gazprom a január és június közötti időszakban összesen 

14,6 milliárd köbméternyi gázt exportált még meglévő európai ügyfeleinek

 Ukrajnán és a TurkStreamen keresztül, mostanában naponta 41-42 millió köbméter érkezik a Reuters tudósításai szerint. Ez messze elmarad azonban az invázió előtti évi 130-175 milliárd köbmétertől.

Egymást váltogatja Európa és Kína az első helyen

Összehasonlítható viszont a Kínába szállított mennyiséggel, ami 15,2 milliárd köbméter volt az első félévben a pekingi vámhivatal adatai és az orosz gazdasági tárca árbecslései alapján készített számítások szerint.

Power of Siberia undergoes construction in north China
A Szibéria Ereje jövőre éri el teljes szállítási kapacitását / Fotó: AFP

A számok alapján az idén Európa és Kína havonta váltogatta egymást, mint a vezetékes orosz gáz legnagyobb vásárlója, bár az Európai Unió az ukrajnai háború kezdete óta keres alternatívákat, így 

ma már Norvégia biztosítja az EU gázszükségletének 30 százalékát. 

Bizonyos tagállamok, például Ausztria, Szlovákia és Magyarország számára azonban továbbra is kritikus fontosságú forrás a Gazprom, amelytől egyre több gázt vásárolnak. A három ország az idén eddig 26 százalékkal több gázt vásárolt az orosz cégtől, mint azt előző év azonos időszakában.

Ukrajnai kockázat

Nőnek azonban a kockázatok is, mivel a vásárolt gáz fele Ukrajnán keresztül érkezik, és a decemberben lejár az ötéves tranzitmegállapodás. Kijev pedig már számtalanszor figyelmeztetett, hogy az nem fogja megújítani, bár egyelőre még tartanak az egyeztetések az európai illetékesekkel.

Százhalombatta, 2022. május 24.A Barátság II. kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én.MTI/Szigetváry Zsolt
Kockázatot jelent, hogy Ukrajna egy vezetéket, a Barátságot már leállított / Fotó: Szigetváry Zsolt/ MTI

Mindenesetre nem sok jót vetít előre a jövőre nézve, hogy Ukrajna újabb szankciókat vezetett be a Lukoil ellen, és elzárta a Barátság vezetéket Magyarország és Szlovákia felé. Az ukrán döntés különösen annak fényében barátságtalan, hogy Ukrajna júniusban a legtöbb villamos energiát Magyarország felől importálta, a teljes behozatala 42 százalékát.

A lépés miatt Magyarország és Szlovákia együtt konzultációs eljárást kezdeményezett az EU-nál Ukrajnával szemben.

Kína még nem tudja pótolni Európát

Oroszország évek óta tervezi, hogy bővíti az eladásokat Kínába, de az belátható időn belül meg sem közelíti a Gazprom európai piacának invázió előtti méretét. 

Ráadásul jóval olcsóbban is adja a cég a gázt Ázsiába.

A Szibéria Ereje gázvezeték jövőre éri el teljes kapacitását, de ez is csak évi 38 milliárd köbméter, és további évi 10 milliárd köbméter áll majd rendelkezésre 2027-től az úgynevezett távol-keleti útvonalon. 
A Kreml eddig sikertelenül próbált aláírni egy harmadik szerződést Kínával egy Mongólián keresztül vezető vezetékről. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.