BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
FRANCE-ANTI-RN-ELECTIONS-LEGISLATIVES-2024-PERPIGNAN-DEMONSTRATION francia választások

Politikai káoszra készül a francia üzleti elit

Eddig a Macron-kormány legnagyobb haszonélvezői voltak. Most azonban a francia vállalatok attól tartanak, hogy a jobb- és baloldali radikálisok is a karmaikat fenik rájuk.

Franciaország üzleti elitje aggódik a heves politikai légkör, a tapasztalatlan döntéshozók, az utcai tüntetések és a csődök lehetséges hulláma miatt a következő hónapokban – mondták a Provence-ban találkozó vezetők a vasárnapi parlamenti választások előtt.

FRANCE-ANTI-RN-ELECTIONS-LEGISLATIVES-2024-PERPIGNAN-DEMONSTRATION francia választások
Fotó: Hans Lucas via AFP

Az ország legnagyobb vállalatainak vezetői pénzeken és szombaton Aix-en-Provence városában gyűltek össze, hogy a „francia Davos” éves találkozóján megvitassák a politikai kilátásokat és az üzleti élet jövőjét az egyre valószínűbb kormányváltás esetén.

Míg Emmanuel Macron elnök 2017-es megválasztása óta a reformok jelentős részének a legnagyobb haszonélvezői a nagyvállalatok voltak, a vezetők attól tartanak, hogy egy lehetséges jobb- vagy baloldali kormányváltás esetén azonnal a célkeresztbe fognak kerülni.

Nagyon aggódunk a hazánkban uralkodó politikai káosz miatt. Bármi is legyen a vasárnapi választások eredménye, kétségtelen, hogy véget ér a tíz évvel ezelőtt megkezdődött reformciklus 

– mondta Ross McInnes, a Safran repülőgépipari vállalat elnöke a Reutersnek. Miközben a gazdasági vezetők a nyilvános fórumokon nagyrészt kerülték a választások témáját, nem rejtették véka alá kifogásaikat a radikálisabb pártok felemelkedése miatt.

Emmanuel Macron hazárdjátékot játszik a francia gazdasággal

A francia elnök veszélyes játékot űz az előrehozott nemzetgyűlési választás kiírásával. A befektetők attól tartanak, hogy a június végi választást a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés nyeri, amely populista gazdaságpolitikájával elúsztathatja a költségvetést.

A legújabb közvélemény-kutatások alapján a Marine Le Pen nevével fémjelezett, jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) fogja a legtöbb szavazatot kapni, ám nem annyit, hogy azzal abszolút többséget érjenek el. Emiatt kénytelenek lesznek koalícióba lépni más pártokkal; sokan közülük azonban már előre bejelentették, hogy semmiképpen nem működnének együtt velük.

Ez az instabil környezet akár hónapokig tartó tárgyalásokat és koalíciós megbeszéléseket jelenthet az ország számára, ahol a lakosság sürgősen politikai irányváltást és reformokat követel.

Francia reformtakarítás

Az üzleti vezetők jelentős része arra számít, hogy akár a jobb, akár a baloldal kerül hatalomra, az új kormány egyik első lépése Macron korábbi reformjainak az eltörlése lesz. Ezek közül a vállalatok számára

  • a nyugdíjkorhatár emelésének eltörlése;
  • a migrációs korlátozások bevezetése;
  • valamint a pénzügyi eszközökre kivetett vagyonadó visszatérése okozná a legnagyobb problémát.

A vállalatvezetők másik nagy aggodalma, hogy a következő kormány fiatal és tapasztalatlan politikusokból fog állni, akik nem lesznek képesek az euróövezet második legnagyobb gazdaságának irányítására – az RN vezetője, Jordan Bardella például mindössze 28 éves, amellyel Franciaország legfiatalabb miniszterelnökévé válhatna, ha a pártja többséget szerez a vasárnapi választásokon.

BARDELLA, Jordan francia
A 28 éves Jordan Bardella lehet Franciaország legfiatalabb miniszterelnöke / Fotó: Mohamed Badra / EPA / MTI

A politikai bizonytalanság a belföldi és a nemzetközi befektetésekre is hatással van, a közelmúltban pedig több társaság is bejelentette, hogy a választások utánra tolták a fontosabb vállalati üléseiket.

Franciaország esetében több héttel későbbre csúsznak a legfontosabb döntések, amelyek a koalíciós tárgyalások elhúzódásával tovább csúszhatnak. A gazdasági hangulat nem megfelelő nagyobb lépések megtételére, és tervezni is nehéz 

– közölte Mathias Burghardt, az Ardian France magántőke-befektetési társaság vezérigazgatója.

Mivel semmi jel nem utal arra, hogy a politikai bizonytalanság egyhamar enyhülni fog, a magasabb finanszírozási költségek hamarosan a francia cégekre is átterjedhetnek, miközben azok arra készülnek, hogy a koronavírus-járvány idejéből származó rendkívül alacsony költségű hiteleket jelentősen meg fognak drágulni.

Burghardt szerint ez akár súlyos vállalati súlyos vállalati csődhullámhoz, a befektetések visszaeséséhez és egy gazdasági válsághoz is vezethet a közeljövőben.

Francia választás: Lassuló gazdaság és orbitális költségvetési hiány várja Le Pent, ha kormányra lép

Magas munkanélküliség, nagy költségvetési hiány és a recessziót éppenhogy elkerülő, lassuló gazdaság várja az új francia kormányt. A francia választásnak fontos politikai tétjei is vannak, ami a gazdaságot illeti: az infláció csökkenése ugyan jó hírnek számít, de bárki is kerüljön hatalomra, biztosan nem lesz egyszerű dolga.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.