BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingázás helyett irány a virtuális iroda – vagy mégsem

Mark Zuckerberg futurisztikus elképzelése a metaverzumról, ahol az emberek headsettel a fejükön virtuális irodában dolgoznak, elkerülve a fárasztó napi ingázást, virtuális valósággá vált.

A Horizon Workrooms nevű alkalmazással indult el a dolgozók virtuális összejövetelét biztosító alkalmazás. Két évvel ezelőtt az amerikai vállalatok több mint fele már alkalmazta a virtuális valóságot, vagy elkezdte a technológia munkahelyi stratégiájába való beépítését.

Business,Teem,Of,Office,Employees,And,Freelancers,Meeting,On,Online
Fotó: fizkes

A nagy lelkesedés azonban hamar kifulladt, és ezek közül számos törekvés kudarcot vallott, mert a virtuális együttműködési technológiát kínáló startup cégek megszűntek. A Mozilla még a télen bejelentette, hogy leállítja a Hubs virtuális munkaplatformját, és a nagyobb technológiai csoportok, mint például a Meta és riválisa, a Microsoft pedig csökkentették vagy átszervezték a tevékenységüket.

Csaknem egy évvel azután, hogy a Facebookból Meta Platfroms lett, a fogyasztóknak szánt metaverzum kínálata, a Horizon Worlds sikere elmaradt a vártaktól. Nem lett annyi felhasználója, mint amennyit eredetileg szeretett volna.

A Horizon, a Meta’s Quest virtuális valóság headsetjein keresztül érhető el, ahol virtuális terekben a felhasználók avatarként megjelenő felhasználók dolgozhatnak, vásárolhatnak vagy bulizhatnak másokkal. 

A felhasználók folyamatos csökkenésének okaként említették azt, hogy sokan hamar megunták a metaverzum világokat, mert nem mindig találtak ott másokat, akikkel kommunikálhattak volna, illetve gyakran felmerülő panasz volt a felhasználók részéről, hogy az avatárok nem néznek ki emberinek, nem elég valóságosak-írta a Wall Street Journal. 

Mentőöv lehet a mesterséges intelligencia

A veszteséges metaverzum új lehetősége lehet a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása, ahol MI asszisztensek segítik majd többek között a valós idejű beszélgetéseket, amely a virtuális irodai munkában is valódi változást hozhat. Az irodai környezetben a VR-technológia nemcsak a sokaknak gondot jelentő ingázást küszöbölheti ki, de többek között virtuális ötletbörzét, képzéseket, szimulációkat tesz lehetővé, feleslegesség téve a számítógép monitorokat. A mesterséges intelligencia így lehetőséget nyújt egy magasabb szintű élményre a fogyasztók számára, akár az automatizált személyre szabottság formájában is.

A költséges és kényelmetlen

Amellett, hogy a virtuális valóságban való munkavégzés egyre gyakoribb bizonyos ágazatokban, például az egészségügyben és a mérnöki szakmában, a kérdés csak az, hogy a vállalatok vagy a felhasználók milyen mértékben fektetnek be ezekbe a csúcstechnológiás headsetekbe. A Meta például 1119,99 dollárt ( 405 ezer forint ) kér a vállalkozásoktól legújabb VR headsetejéért, a Meta Quest Pro modellért. Az ár mellett problémát jelenthet maga a headset egész napon át tartó viselése is munkavégzés közben. Jacob Loewenstein, a Spatial üzletfejlesztési és stratégiai alelnöke szerint: 

Még mindig úgy gondolom, hogy a headset közel sem elég kényelmes bármilyen ismételt vagy hosszan tartó használathoz. 

írta a The Wall Street Journal. 

 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.