BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rezeg a léc, lehet, hogy mégsem lesz elég szavazata Von der Leyennek

Csütörtökön szavaz az Európai Parlament a bizottság elnökének személyéről, ám a jelek szerint korántsem lesz egy sétagalopp Von der Leyen megválasztása. Több párt nyilvánosan kijelentette, hogy nem támogatják az elnök újrázását.

„Ursula von der Leyen bajban érzi magát. Rezeg a léc, hiányoznak a szavazatok a két nap múlva esedékes újraválasztásához” ezt írta ki Facebook-oldalára kedd délelőtt Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője, az újdonsült Patrióták Európáért frakció tagja.

BRUXELLES -EU INFORMAL LEADERS MEETING 27 June 2024 ursula von der leyen
Fotó: Hans Lucas via AFP

Mint ismert, csütörtökön szavaz az Európai Parlament a bizottság elnökének személyéről, ám a jelek szerint korántsem lesz sétagalopp Von der Leyen megválasztása. Több párt nyilvánosan kijelentette, hogy nem támogatják az elnök újrázását, így

előfordulhat, hogy Ursula von der Leyennek nem lesz meg a többsége. 

A német politikust támogató Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok 401 képviselővel rendelkeznek, elvileg Von der Leyennek megvan a szükséges 361 szavazat. Azonban elemzők szerint a képviselők 10 százaléka a 65 éves vezető ellen szavazhat, aki ez esetben bukhatja a posztját. A francia jobbközép Köztársaságiak (Les Républicains), valamint a német és az ír liberálisok nyilvánosan kijelentették, hogy nem támogatják Von der Leyen újrázását, ami 15 képviselő kiesését jelenti.

Nem győzte meg a többséget a bizottság vezetője, Meloni szava lehet a döntő

Rajtuk kívül többen is elégedetlenek az elnök munkájával, ezért főhet Von der Leyen feje. A politikus a elmúlt hetekben több frakciót és képviselőt igyekezett meggyőzni: tárgyalt a zöldekkel, a szocialistákkal és a liberálisokkal is. Ugyan a zöldek jelezték, hogy készek alkut kötni, de ez feldühítheti a roppant költséges európai zöldmegállapodást ellenző Néppártot.

Az is nagy kérdés, hogyan taktikázik Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. Meloni az unió negyedik legnagyobb gazdaságának számító Olaszország vezetője és azon kevés európai kormányfő egyike, aki megerősödve került ki az európai választásokból. Ebből kifolyólag nem lehet figyelmen kívül hagyni a 47 éves olasz politikust.

Meloni rámutatott, hogy képviselőcsoportja, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) a negyedik legnagyobb frakció a 720 fős Európai Parlamentben, megelőzve a liberálisokat. Az olasz kormánypártok sérelmezik, hogy nem vonják be őket a tárgyalásokba, pedig a szavazataik jól jönnének Von der Leyennek. Azonban a szocialisták, a zöldek és a liberálisok jelezték: ha Von der Leyen megállapodásra jut az ECR-rel, akkor megvonják a támogatásukat. Hasonló okból a német politikus az Orbán Viktor és Marine Le Pen nevével fémjelzett Patrióták Európáért frakcióval sem egyezhet ki, bár ilyen tárgyalásokról nincsenek információk.

Kétségbeesett Von der Leyen?

Deutsch szerint Von der Leyen már minden mindegy alapon kampányol. „Igazi globalista meggyőződésű, háborúpárti brüsszeli bürokrataként a politikai túléléséért folytatott kampányában elő is vette az ilyenkor arrafelé használatos aduászt: vadul nekitámadt a szuverenista, patrióta és békepárti erőknek, politikusoknak. Frakciókon átívelő háborúpárti koalíciót szervez maga mögé, közben Orbánt gyalázza, Magyarországot támadja, és hazánk ellen akar újabb büntetőintézkedéseket hozni…”, írta a képviselő, aki arra reagált posztjában, hogy az Európai Bizottság bejelentette, hogy a magyar miniszterelnök békemissziója miatt a brüsszeli testület és annak tagjai bojkottálják a magyar soros elnökség  által szervezett budapesti informális miniszteri találkozókat.     

Szerinte Ursula von der Leyen azonban egyszerre két lovon is fordítva ül. „Nem használhatja fel saját politikai hasznára egy uniós intézmény; jelesül az Európai Bizottság működtetését. Ha valami, na hát ez biztosan ellentétes az uniós szerződésekkel. Másrészt az általa meghirdetett, a személyes kampánycéljait szolgáló bojkott valójában nem is a soros elnökségi feladatokat ellátó tagállamot bünteti, hanem mind a 27 szuverén tagállam tanácsi képviselőivel szemben elfogadhatatlan magatartás. Az európai együttműködés nettó szétverése” – írta a posztjában.

Von der Leyen frakciója, az EPP 188 mandátummal a legnagyobb képviselőcsoport a parlamentben, és koalíciós partnereivel elméletileg eléri a 361 szavazati küszöböt, de több képviselő is azt mondta, hogy ellene fog szavazni a titkos szavazáson. Az új parlament 14 alelnökről is szavaz, politikai felépítése pedig minden eddiginél összetettebb, két jobboldali csoport pedig nagyobb létszámmal büszkélkedhet, mint az előző ciklusban.

Egy Lufthansa-járaton múlhat Von der Leyen sorsa

A történteket megfűszerezi az, amiről Bild ír. A csütörtök 14:05-kor Strasbourgból Frankfurtba induló Lufthansa-járatra szinte már alig kapni jegyet, márpedig a 126 férőhelyes gépen feltehetőleg EP-képviselők foglaltak helyet. Von der Leyen pozíciójáról pedig délután 1-kor lehet a szavazás, sok képviselő pedig még a szavazás előtt leléphet az ülésről, hogy elérje a gépét. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.