BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romániában sem fenékig tejfel az élet: gyakorlatilag összezuhantak a lakásépítések

Az elmúlt két évben folyamatosan esik vissza a lakásátadások száma a románoknál, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy a trend megfordulna.

Romániában az idei első öt hónapban az építőipari munkák volumene az előző év azonos időszakához képest 1,1 százalékkal, munkanapokkal és szezonalitástól kiigazított adatok szerint ugyanakkor 2,2 százalékkal csökkent. A lakóépületeknél viszont jelentős, 21,6 százalékos visszaesést regisztráltak – írja az Economedia.ro.

Románia
Románia: nem fenékig tejfel az élet, gyakorlatilag összezuhantak a lakásépítések / Fotó: Robert Harding via AFP

Májusban az előző hónaphoz képest nőtt ugyan 0,5 százalékkal az építőipari termelés volumene, a lakóépületeknél azonban így is 6 százalékos csökkenést mértek.

Nem sokkal jobb a helyzet éves bázison sem: az építési objektumok között a lakóépületek építése 13,3 százalékkal, a nem lakáscélú épületeké pedig 6,8 százalékkal csökkent.

Ezzel az év első öt hónapjában a lakóépületeknél 21,6 százalékos csökkentést könyveltek el.

Romániában a csúcs 2022-ben volt, amikor 73 ezer új lakást adtak át, ám azóta 

  • a gazdasági bizonytalanság és 
  • a magas kamatok miatt 

folyamatosan lanyhul a kereslet. 

2023 volt az első olyan év az elmúlt évtizedben, amikor az újlakás-építések száma országosan mintegy 5 százalékkal zsugorodott. Ráadásul a jövő sem túl sok jóval kecseget. A Román Statisztikai Hivatal adatai szerint míg 2021-ben országosan 51 ezer építési engedélyt adtak ki, 2023 első 11 hónapjában már csak 32 ezret, tehát egy év alatt 37 százalékos visszaesés történt.

Magyarországon tavaly hasonló folyamat látszódott le: idehaza összesen 18 647 új lakás épült, 9,2 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben, az építési engedélyek száma pedig akárcsak Romániában 37 százalékkal mérséklődött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.