BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spanyolországban három, kibertámadásokat végrehajtó oroszbarát személyt tartoztattak le

Spanyolországban letartóztattak három oroszbarát személyt, akik a gyanú szerint, terrorista célú kibertámadásokat hajtottak végre.

Három oroszbarát hackert tartóztattak le Spanyolország és más NATO-országok elleni, terrorista céllal elkövetett állítólagos kibertámadások miatt - közölte szombaton a spanyol rendőrség a Reuters szerint. A gyanúsítottakat közintézmények és stratégiai szektorok elleni kibertámadásokban való feltételezett részvételük miatt vették őrizetbe.

A spanyol hatóságok nem hozták nyilvánosságra a három hacker kilétét, sem azt, hogy vádat emeltek-e ellenük. A kibertámadásokat a kormányzati szektorban működő állami és magánszervezetek weboldalai, kritikus infrastruktúrái és alapvető szolgáltatásai ellen követték volna el olyan országokban, amelyek támogatják Ukrajnát az Oroszországgal folytatott konfliktusában.

Hacker,Arriving,In,Hidden,Underground,Shelter,,Prepared,To,Launch,Ddos
Fotó: Shutterstock

A rendőrség az X közösségi oldalon tett közzé egy videót az egyik gyanúsított otthonában tartott razziáról, amelyben a falra egy szovjet sarló-kalapácsos zászlót szereltek fel.

"Ezeket a kibertámadásokat a NoName057(16) hacktivista csoport szervezte (amely az orosz ukrajnai invázió után indult), és (amely az egyik legaktívabb volt)" – áll a polgárőrség sajtóközleményében.

Saját alapító kiáltványában ez a csoport elismeri, hogy "arányosan reagál a nyugati russzofóbok ellenséges és nyíltan oroszellenes fellépésére".

A rendőrség tájékoztatása szerint a letartóztatások Manacorban, a spanyol Baleár-szigeteken található Mallorca szigetén, valamint a dél-spanyolországi Huelvában és Sevillában történtek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.