BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Súlyos probléma az EU-ban a gyermekszegénység és a kirekesztettség

A legrosszabb helyzetet Romániában, Spanyolországban és Bulgáriában mutatták ki.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának tájékoztatása szerint 2023-ban az Európai Unióban csaknem 20 millió gyermeket fenyegetett a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés. Ez a szám a 18 év alatti gyermekek 24,8 százalékát tette ki, 2022-hez képest viszonylag változatlan maradt, mindössze enyhe, 0,1 százalékpontos növekedéssel.

Arbaeen Celebration in Iran
Fotó: Zuma Press

Országos szinten 2023-ban Romániában (39,0 százalék), Spanyolországban (34,5 százalék) és Bulgáriában (33,9 százalék) jelentették a legmagasabb értékeket. Ezzel szemben Szlovénia (10,7 százalék), Finnország (13, százalék) és Hollandia (14,3 százalék) regisztrálta a legalacsonyabb részesedést. 

 

Az ENSZ Gyermekalapja tavaly év végén hozott nyilvánosságra egy kutatást, amely szerint 2019 és 2021 között több mint 69 millió gyerek élt szegénységben a világ leggazdagabb országaiban. Ez 8 százalékos javulás a korábban vizsgált, 2012 és 2014 közötti időszakhoz viszonyítva. Az UNICEF azt írta, hogy azokat a gyerekeket tekintik szegénységben élőnek, akiknek nincs biztosítva folyamatosan a meleg otthon és a megfelelő ételek.

Az unióban a gyermekszegénység Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben – a napokban már egy spanyol elemzőcég is erről számolt be. A tagállamoknak 2010-ben vállalásokat kellett tenniük, s ezeket a vállalásokat mindössze kilenc ország tudta teljesíteni. Magyarország 450 ezer fős javulást vállalt, s 1 millió 93 ezer fős csökkenést sikerült elérnünk.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.