BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Helyreállítási alap: zöld lámpát adott Németországnak az Európai Tanács

A németek módosított terve nagy hangsúlyt fektet a zöldátállásra, a rendelkezésre álló források közel felét a klímacélokat támogató intézkedésekre fordítja.

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a bizottság pozitív értékelését Németország módosított helyreállítási tervéről.

FRANCE - ENERGY - SOLAR PANELS - ROOFING - ENERGY TRANSITION
Németország
tanács
Unió
Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a németek tervét / Fotó: Hans Lucas via AFP

A módosított terv most egy új REPowerEU fejezetet tartalmaz 2,3 milliárd euró értékben. A REPowerEU az uniós energiaágazat stratégiai autonómiájának megerősítése mellett a tiszta energiára való átállás támogatására és a reziliensebb energiarendszer érdekében való összefogásra összpontosít.

A tanács közleményéből kiderült, hogy az hozzá fog járulni Németország tiszta energiára való átállásának felgyorsításához azáltal, hogy növeli a megújuló energiaforrások arányát a német energiamixben.

A módosított terv nagy hangsúlyt fektet a zöldátállásra, a rendelkezésre álló források 49,5 százalékát a klímacélokat támogató intézkedésekre fordítja, szemben az eredeti terv 47 százalékával. A terv 30,3 milliárd eurós támogatást jelent, és 17 reformra és 28 beruházásra terjed ki.

Ahogy azt korábban megírtuk, az uniós országok olyan szinten köteleződtek el az Oroszországtól való függetlenedés iránt, megalkotva a REPowerEU programcsomagot, amelyből egyértelműen következik, hogy az európai épületállományt újra kell szigetelni, hogy energiatakarékosabb legyen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.