BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Ikadayaki of Smelt (Hypomesus nipponensis) in Japan

Vége az arany életnek Japánban

A kormány hagyja csődbe menni az eddig kizárólag állami támogatásból élő kis cégeket. Fájni fog a zombivállalatok veszte.

Az évek óta lassú gazdasági növekedés és a népességfogyás miatt sok japán kis- és középvállalkozás (kkv) állami segítséggel és szinte ingyenes finanszírozással tengődik. Bár kisvállalatokról van szó, a súlyuk jelentős, mivel tízből hét munkahelyet ők adnak, most azonban alaposan felfordul a számukra a világ.

Ikadayaki of Smelt (Hypomesus nipponensis) in Japan
A zombivállalatok többsége kicsi, de összességében sok embert foglalkoztat / Fotó: AFP

A tokiói kormány ugyanis hagyná csődbe menni az alulteljesítő cégeket – értesült három magas rangú kormányzati tisztviselőtől a Reuters. Felismerték ugyanis, hogy le kell cserélni az elsorvadt vállalkozásokat olyanokra, amelyek képesek növekedést biztosítani a világ negyedik legnagyobb gazdaságának.

Nem valószínű, hogy a változás gyorsan bekövetkezik, de azt mindenképpen mutatja, hogy másképpen gondolkodnak a döntéshozók egy olyan országban, ahol eddig jellemzően a csődök elkerülésére és a meglévő munkahelyek megóvására törekedtek a termelékenység rovására.

Átstrukturálja a munkaerőpiacot

A lépés segít Japánnak átcsoportosítani a munkaerőt a termelékenyebb vállalatokhoz, ami egyúttal ahhoz is hozzájárul, hogy emelkedjenek a munkabérek. Erre nagy szükség volna, mert 

az éves átlagbér gyakorlatilag változatlan 1990 óta,

messze elmarad a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) átlagától.

Éves átlagbér az OECD-országokban
 

A kormány abban reménykedik, hogy a változás összeolvadások és felvásárlások révén következik be, nem pedig széles körű csődökkel és elbocsátásokkal. A kabinet központokat is felállít, amelyek tanácsokkal látják el a kisvállalkozókat.

Máris több a csőd

A gazdasági tárca azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy továbbra is támogatja majd anyagilag és egyéb módon a kkv-kat, de azoknak is mindent meg kell tenniük, hogy befektetésekkel és javuló termelékenységgel javítsák a helyzetüket.

A minisztérium elismerte, hogy „kissé emelkedő tendenciát” mutatnak a csődök, ismét annyi vállalkozás jelent fizetésképtelenséget, mint a koronavírus-járvány előtt, a munkavállalók pedig álláshelyet váltanak, ha jobb feltételeket és magasabb bért kapnak.

Továbbra is szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, hogy a csődök száma ne növekedjen olyan mértékben, ami a munkanélküliségi ráta emelkedését okozná

– válaszolta a tárca a hírügynökség megkeresésére.

Zombivállalat-probléma

A Teikoku Databank kutatóintézet adatai szerint Japánban mintegy negyedmillió zombicég volt tavaly – ez olyan vállalkozást jelent, amely huzamosabb ideig a felhalmozott adósságának csak a kamatát képes fizetni a megtermelt nyereségből. Ez a cégek 17,1 százalékát jelenti, a számuk több mint egy évtizede nem volt ilyen magas, döntő többségük maximum 300 embert foglalkoztat.

@vilaggazdasag A valódi zombik még ijesztőbbek, mint a filmbéliek #vg #világgazdaság #zombi #vállalatok #film #hollywood ♬ eredeti hang - vg.hu

A kormány már márciusban arra ösztönözte a bankokat, hogy inkább segítsenek a gyenge vállalatok átalakításában ahelyett, hogy továbbra is hitelekkel támogatnák őket, bár közvetlenül nem említette a zombikat. Arra a kérdésre azonban határozott igennel felelt az egyik vezető tisztségviselő, hogy 

több vállalatot hagynak-e csődbe menni, de hozzátette, hogy a kormány „ezt nem mondhatja ki nyíltan”,

mivel ezzel a kormánypárt nemkívánatos társadalmi haragot kockáztatna. „Lopakodva, fokozatosan tesszük ezt. Japán ugyanis borús jövő elé néz, ha nem tudjuk növelni a termelékenységet” – vallotta be.

Termelékenységben is sereghajtók

Japán nem csupán az átlagbért, hanem az egy főre jutó GDP-t illetően is sereghajtó az OECD-tagállamok között, pedig ez utóbbi a munkatermelékenység barométere. Az egy főre jutó GDP 33 934 dollár, alacsonyabb, mint Franciaországé és Olaszországé.

This photo taken on June 20, 2023 shows Kiyoshi Hashimoto, president of the machinery factory J&A Sakura, looking at equipment at his factory in Yachimata, Chiba prefecture. Kiyoshi Hashimoto's machinery factory outside Tokyo should be buzzing with industry. Instead, it's so quiet you can hear him practising the recorder. The 82-year-old entrepreneur founded his company nearly 40 years ago, but well past retirement age he has neither a successor nor a buyer for a business that retains loyal clients. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP) / TO GO WITH Japan-demographics-business,FOCUS by Hiroshi Hiyama
Japán termelékenységben sereghajtó az OECD-ben / Fotó: AFP

Vannak azonban határai annak, hogy mennyi „kreatív pusztítást” bír el Japán, hiszen egyes vidéki területeken az alulteljesítő vállalkozások továbbra is nélkülözhetetlenek a közösségek számára, a népesség folyamatos csökkenése miatt viszont biztosítani kell a munkaerőt az életképes vállalkozásoknak. 

A szigetországban egyre kevesebb gyerek születik, a kisgyermekes anyák nehezebben találnak állást, külföldieket pedig nehezebb felvenni a gyenge jen és a szigorú szabályok miatt, így maradnak az idősek. Az alkalmazottak 10,6 százaléka, azaz 6,39 millió munkavállaló volt 2022-ben 65 éves vagy idősebb. 

Kisida Fumio miniszterelnök azonban nyomást gyakorolt a vállalatokra, hogy növeljék a béreket. A legnagyobb japán szakszervezet, a Rengo szerint idén az elmúlt három évtized legnagyobb, átlagosan 5,1 százalékos béremelését hajtották végre a szigetországban, ez azonban nem érvényes sok kisvállalkozásnál, ahol nem működnek érdekképviseletek.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.