BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokkolja a világpiacot a kínai acéltúlkínálat

Kissé erőre kapott az acél ára a múlt heti esése után, igaz, előzőleg sokkal nagyobbat esett, a trend pedig a csökkenés. A piaci szereplők derűlátását most az váltotta ki mégis, hogy a kínai kormány feltehetően megsegíti az egyik fő acélvásárló, a helyi ingatlanpiac élénkülését.

Szerdán már a harmadik napja emelkedett a vasérc ára, ezzel valamennyit visszanyert a múlt heti 9 százalékos zuhanásból. Az emelkedés annak köszönhető, hogy a kínai hatóságok a jelek szerint további lépéseket tesznek az acél fő vásárlója, az ország haldokló ingatlanpiacának újraélesztése érdekében – írja a Bloomberg. Az intézkedésre azért kerülhet sor, mert előzőleg mentőcsomagok sorozata sem támasztotta fel a vasérc iránti kereslet egyik fő forrását jelentő ingatlanpiacot.

acél
Csökkenteni kell Kína acéltermelését / Fotó: AFP

Nagy zuhanás után kis drágulás

Peking most azt fontolgatja, hogy engedélyezi a helyi önkormányzatoknak: speciális kötvények kibocsátásával vásároljanak eladatlan lakásokat. A kedd esti hírre Szingapúrban 3,5 százalékkal erősödtek az acélipari jegyzések. A nyersanyag ára az idén már 30 százalékkal esett

  • a lakásépítés hiánya,
  • valamint Kína gazdasági lassulása
  • és a nagy infrastrukturális projektek hiánya miatt.

Az ország legnagyobb acélgyártójának vezetője a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy az iparág súlyos, „kemény télhez” hasonlító körülményekkel néz szembe. Néhány napja a Bloomberg News több nyilatkozón keresztül is szemléltette, mekkora a baj. Idézett például egy sanghaji kereskedőt, akinek az éves acéleladásai néhány év alatt több mint háromnegyedével zsugorodtak, ráadásul a kereskedő „a rossz piacon” nem is látja a fényt az alagút végén.

A világra nehezedik a kínai acéltúlkínálat

Évi több mint egymillió tonnával Kína a világ fő acéltermelője, ez a mennyiség jóval több, mint a fele a világ termelésének. A kínai acélárak zuhanása jövedelmezőbbé teszi a helyi gyártók számára az acél exportját. A melegen hengerelt tekercset – a referenciaterméket – 2020 óta a legolcsóbban szállítják Kínából. A globális árak, amelyek Kínától jellemzően két-három hónappal elmaradnak, szintén többéves mélyponton vannak. 

Kína acélexportjának

  • 38 százaléka más ázsiai országokba és a Közel-Keletre irányul,
  • 31 százaléka az ASEAN-országokba,
  • 12 százaléka Latin-Amerikába,
  • 11 százaléka Afrikába,
  • 5 százaléka Európába,
  • 3 százaléka Észak-Amerikába.  

De most ingadozik az ország termelése. Márpedig ahogyan megrázta a globális ipart, amikor a fém szupertermelőjévé vált, ugyanolyan viharosnak ígérkezik az is, ha a csúcsról visszaesik a kibocsátása – vetíti előre a hírügynökség. Az esés pedig kézenfekvőnek tűnik, hiszen a kínai építőipar zsugorodásával csökken az acél iránti kereslet, így túl sok fém marad a piacon. Ez lejjebb nyomja az árakat, veszélybe sodorhat üzemeket, munkahelyeket.  

Mindenütt megérzik a Távolkeletről érkező túlkínálat hatását

Az olcsó kínai acél miatt tovább nőhetnek a világ előtt álló gazdasági kihívások, különösen Európában, ahol Németország idén alig fog növekedni. Az alacsonyabb árak természetesen áldásosak az acélt használó vállalkozásoknak, de az acélgyártók nyereségére nyomás nehezedik, gyárbezárások fenyegetnek. Európában, ahol eleve vérszegény volt az acélkereslet, a német Salzgitter AG a többletkapacitásra és a kínai exportra hivatkozott az első félévi veszteségéről szóló beszámolójában. Az ArcelorMittal SA, Európa vezető acélgyártója hasonló kritikákat fogalmazott meg. „A kínai figyelmeztetés azt jelzi, hogy félelmeink most valóra válnak” – mondta Martin Theuringer, a Német Acélipari Szövetség ügyvezető igazgatója. A többletkapacitás már a németországi iparág jövedelmezőségét és fenntarthatóságát veszélyezteti.

A chilei kormány az idén új vámokat vezetett be a Kínából származó importra, hogy megakadályozza egy kohó bezárását. Bár az Egyesült Államok megerősítette acélipara védelmét, az USA-ban most, az elnökválasztás során bármilyen vélt fenyegetés politikai kérdéssé válhat, tekintettel arra, milyen fontos az acélgyártás az olyan ingadozó államokban, mint Pennsylvania.

Komoly változás a küszöbön

Hszi Csin-ping elnök azon törekvése, hogy véget vessen az ingatlanvezérelt növekedésnek, mélyreható következményekkel jár az acéliparban. Márpedig azt akarja, hogy a következő évtizedekben a csúcstechnológiás gyártás és a zöldtechnológiák erősítsék a világ második számú gazdaságát, az ország ingatlanpiaci válsága pedig véget vetett a gyorsan növekvő kereslet hosszú korszakának. 

A kínai acéltermelésnek legalább 30 százalékkal kell csökkennie ahhoz, hogy kikerüljön a nehézségekből – ezt a Shanxi Jianbang Group vezérigazgatója, Zsang Rui jelentette ki augusztus 15-én a WeChat csatornán.

Kína acélkereslete elérte a csúcsot, így folyamatos csökkenés következik Va Ven-csang, a Shanghai SteelHome E-Commerce Co. tanácsadó cég alapítója szerint is. Úgy látja, hogy országa acélipara nagyon nehezen lábal ki jelen helyzetéből a következő két-három évben, hacsak a kormány nem ösztönzi erősen az acélipari vállalatok egyesülését és szerkezetátalakítását. 

Hab a tortán

Az ingatlanpiaci visszaesés mellett az infrastrukturális kiadások is emelkednek Kínában. Kína gazdasága mégis jó úton halad az 5 százalékos növekedési cél elérése felé a Bloomberg szerint még akkor is, ha Hszi kormánya nem kíván olyan, újabb masszív ösztönzőket bevezetni, amilyeneket a korábbi válságok során alkalmazott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.