BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint két éve nem látott mértékben zuhantak az ázsiai tőzsdék

Zuhanni kezdtek az ázsiai tőzsdeindexek. A szakértők a csalódást keltő amerikai gazdasági teljesítménnyel, valamint a globális technológiai leállással magyarázzák a visszaesést. Az ázsiai tőzsdeindexek túlságosan a technológiai részvényekre támaszkodnak, a szektor megtorpanása így végigsöpört az összes parketten.

Az ázsiai–csendes-óceáni térséget leképzelő MSCI Asia Pacific Index 3,3 százalékot zuhant. Ilyen mértékű visszaesést 2022 februárja óta nem tapasztaltak az index esetében. A visszaesést olyan vállalatok tudták tompítani, mint a Taiwan Semiconductor Manufacturing, a Mitsubishi UFJJ Financial Group és a Samsung Electronics.

Yen Plunges to Fresh Low
Fotó: Kiyoshi Ota / Bloomberg

A Bloomberg azt írta, hogy a japán Topix index esetében technikai korrekciót lehetett látni. Emellett Dél-Korea és Tajvan technológiai vállalatainak benchmarkjai több mint 3,5 százalékot estek.

A befektetők látszólag elfordulnak a japán részvényektől, mivel a központi bank belengette a további kamatemeléseket, hogy támogassák a jent. Ez a döntés kifejezetten rosszul érinti az exportőr cégek papírjait.

Az ázsiai csipóriások esetében az elmúlt időszakban egyfajta hurráoptimizmust lehetett látni, amit az amerikai technológiai cégek csalódást keltő eredményei rántottak a földre. A befektetőknek kétségei támadtak a mesterséges intelligenciára épülő projektekkel kapcsolatban, a részvények így lefelé mozdultak.

A japán jen közelmúltbeli erősödése, a technológiai szektor gyengélkedésével párosulva jelentős negatív hatást fejt ki az ázsiai piacokra 

– erről a szingapúri Straits Investment Holdings munkatársa, Mansish Bhargava beszélt. Hozzátette, hogy az ázsiai tőzsdék túlságosan a technológiai részvényekre támaszkodnak, így ezeknek a vállalatoknak a kiábrándító eredményei egy átfogó piaci mélyrepülést eredményeznek.

Az MSCI ázsiai benchmarkja már a harmadik egymás követő héten csökkent. A helyzeten nem segített, hogy az amerikai gazdaság sem áll éppen túl erős lábakon. Az USA-ban a munkanélküliek száma egyéves csúcsra nőtt, miközben az ország feldolgozóipara zsugorodott. A szakértők attól tartanak, hogy egy újabb csalódást keltő makrogazdasági adat az Egyesült Államokban még inkább leverheti a tőzsdéket a lábukról. Pénteken a kereset adatokat közli a Fed, amiből a befektetők hosszabb távú következtetéseket vonhatnak le azt amerikai gazdaság állapotáról.

Ezek a cégek határozhatják meg az ázsiai tőzsdék jövőjét

  • Az Apple ázsiai beszállítóinak zuhannak a részvényeik. Ez a kínai iPhone-eladások visszaesésével magyarázható.
  • Az ImmuneOnco vezette kínai biotechnológiai részvények emelkedni tudtak. A vállalat papírjai rekordot jelentő 53 százalékos erősödést mutattak, miután licenc- és együttműködési megállapodást kötöttek az amerikai Instil Bio-val egy antitestgyógyszerre vonatkozón.
  • A hongkongi parketten a szerencsejáték-vállalatok részvényei csökkentek, mivel az ágazat bevételei júliusban ismét alulmúlták az elemzői várakozásokat.
  • A Paladin Energy és más ausztrál uránbányász cégek részvényei veszítettek értékükből, miután az atomreaktorok fűtőanyagának világelső gyártója megemelte az éves termelési előrejelzéseit.

Az ázsiai piacok áttekintése

  • Az MSCI Asia Pacific Index 3 százalékkal csökkent.
  • A japán Topix index 5,1 százalékkal csökkent, a Nikkei index 4,9 százalékot vesztett az értékéből.
  • A kínai CSI 300 index 0,6, a hongkongi Hang Seng 2, a Hang Seng China Enterprises 1,8 százalékot esett.
  • A tajvani Taiex index 4,3 százalékkal csökkent.
  • A dél-koreai Kospi 3,5, a Kospi 200 index pedig 3,9 százalékkal mozdult lefelé.
  • Az ausztrál S&P/ASX 200 index 2,1, az új-zélandi S&P/NZX index pedig 0,3 százalékot esett.
  • Az indiai NSE Nifty 50 index 0,9 százalékot veszített az értékéből.
  • A Bloomberg dollárindex 0,1 százalékot esett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.