BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európai gazdaság: a görögök most taroltak egy listán, Szalonikiben a legjobb vezérigazgatónak lenni

Hacsak nem turizmusról van szó, ez európai gazdasággal kapcsolatos rangsorok élmezőnyében ritkán találkozunk Görögország nevével. Ez alól kivétel viszont a BusinessFinancing friss kutatása, melyben aszerint rendezték sorba az egyes városokat és országokat, hogy az ott tevékenykedő vezérigazgatók mennyi időt töltenek átlagban a cégek élén. A lista első helyén ugyanis Szaloniki végzett, itt a vezérigazgatók átlagos hivatali ideje 9,5 év. Európa legnagyobb cégeiről általánosan elmondható, hogy hosszú távon gondolkodnak, és ritkán cserélik a vezérigazgatóikat, a húszas listán hét európai várost találunk, a dobogóra még Braga is felfért.

Bár azt hinnénk, hogy főnöknek lenni könnyű, sok területen nincs így. Egy friss kutatásból kiderült, mely országokban és városokban élnek a leghosszabb ideje hivatalban lévő cégvezetők. A tanulmányhoz 100 ezer cégvezető önéletrajzát vizsgálták meg a BusinessFinancing elemzői – írta az Euronews.

Szaloniki: a tech cégeknek és a vezérigazgatóknak is kész paradicsom

A lista első húsz helyére hét európai város is befért, mindjárt az élen a görög Szaloniki található. A BusinessFinancing elemzése szerint a város cégvezetői átlagosan 9,5 évet töltenek el a posztjukon.

Aerial,View,Over,Thessaloniki,City,Shorline,,Greece,,2022,Drone,View
Szalonikiben hosszú távra terveznek a cégek a vezetőikkel: a görög városban dolgozó vezérigazgatók átlagosan közel 10 évet töltenek a vállalatuk élén / Fotó: Shutterstock

Az mindenképpen kijelenthető, hogy az utóbbi jó néhány év nem éppen a görög gazdaság sikereitől volt hangos, így talán meglepőnek tűnhet ez az első helyezés, de a 2008-es globális válság által alaposan megtépázott ország már egy ideje kezd magára találni és ha nem is öles léptekkel, de szépen halad a növekedés útján.

Szaloniki egy fejlődő, bővülő technológiai és üzleti központtá nőtte ki magát, amely vonzó célpont mind a cégek, mind a befektetők számára.

A legmenőbb és legismertebb Szalonikiben működő startupok közé tartozik a bútorokkal és lakberendezési cikkekkel kereskedő Pakketo, a fenntartható bányászatban utazó EcoRescources és a Web3-as technológiai megoldásokat fejlesztő Mysten Labs. A városban az olyan nemzetközi techóriások is stabilan képviseltetik magukat befektetőként, mint a Google, az Amazon vagy a Microsoft.

A bronzérmes Bragában is jó vezérigazgatónak lenni

A lista harmadik helyét a 181 ezer fős népességű Braga foglalja el, az ott dolgozó cégvezetők átlagban 9,2 évet húznak le a munkakörükben. Az észak-portugáliai város jelentős gazdasági központtá emelkedett, és azok a cégek is előszeretettel választják székhelyüknek, amelyek a fővároson, Lisszabonon kívül próbálnak érvényesülni.

Egy az Európai Bizottság által megrendelt 2023-as tanulmány szerint, amely az európai városok élhetőségét vizsgálta, Braga egészen kiválóan szerepelt: a megkérdezettek 98 százaléka úgy nyilatkozott, hogy szeret ott élni. Ez alapján nem csoda, hogy a városba irányuló turizmus is fellendült az elmúlt években, és az ingatlanpiac is virágzik.

Németországban, Olaszországban is értékelik a kitartást

A lista ötödik helyére a németországi Chemnitz „futott be”, bizony az Érchegység északi lábánál fekvő szász városban sem nagy divat cserélgetni a vezérigazgatókat: az ottani fejesek átlagban 8,7 évet töltenek el a főnöki bőrfoteljeikbe süppedve.

Mindössze egy tizeddel marad el Chemnitztől, így hatodik a listán az angliai Hereford. A walesi határ közelében elhelyezkedő bő 50 ezres lakosságú település a környék egyik fontos vasúti csomópontjának számít, az ott tevékenykedő cégvezetők átlagos hivatali ideje 8,6 év.

Az ugyancsak az Egyesült Királyságban található Southend-on-Sea és Stirling városok a 11. és 18. pozíciót foglalják el a listán, az ott működő vállalatok vezérigazgatói átlagban 7,5 illetve 7,3 évet dolgoznak egy cégnél.

Az Investors’ Chronicle adatai szerint az FTSE-100 tőzsdeindexben szereplő cégek 70 százalékáról mondható el, hogy a jelenlegi vezérigazgatók a vállalaton belülről „nőtték ki magukat”, fokozatosan feljebb lépdelve a ranglétrán, ami szintén jól mutatja az állandóságra és stabilitásra való törekvést.

A lista huszadik helyét még éppen elcsípte Olaszország Toszkána régiójának székhelye, náluk a vezérigazgatói hivatali idő mediánja 7,1 év volt.

Európán kívül a BusinessFinancing tanulmánya alapján a leghosszabb ideig hivatalban lévő vezérigazgatókkal rendelkező országok a következők: Libanon, átlagosan 8,5 éves vezérigazgatói hivatali idővel, Türkmenisztán, 7,9 év medián vezérigazgatói hivatali idővel, valamint Kína, ott a vezérigazgatók átlagos hivatali ideje 6,8 év.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.