BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Chinese,Yuan,As,Abstract,Background.

Nagy hasznot húz Kína az Oroszországra kivetett szankciókon: rekordszinten a jüan használata a külkereskedelemben

Az Oroszországgal való szorosabb kapcsolat segíti Pekinget abban, hogy devizáját nagyobb mértékben használja a globális kereskedelemben. Kína igyekszik nemzetközivé tenni a jüant és csökkenteni az amerikai dollártól való függését.

A jüan használata rekordot ért el a határokon átnyúló tranzakciókban: júliusban a kínai devizát a be- és kimenő tranzakciók 53 százalékában használták, szemben a 2021-es év azonos hónapjának 40 százalékával. Ez főként a kereskedelmi elszámolásokat jelenti.

Chinese,Yuan,As,Abstract,Background.
Oroszországgal főként jüanban számolnak el a kínai cégek / Fotó: Schutterstock

Az FT szerint elmozdulás hátterében Kína Oroszországgal folytatott növekvő tranzakciói állnak: Oroszország egyre közelebb kerül Kínához, miközben az Egyesült Államok és Európa megpróbálja elszigetelni az eurázsiai országot. Peking ugyanis nem ítélte el Moszkvát az orosz–ukrán háború kitörése után és elutasította a nemzetközi szankciók bevezetését.

A kínai okostelefonok, autók, ruhák, háztartási gépek és egyéb termékek átvették a kivonuló nyugati márkák helyét, miközben Moszkva olajjal, gázzal, szénnel és más nyersanyagokkal látja el Pekinget. A Kínával folytatott kereskedelme miatt az orosz gazdaság képes ellenállni a nyugati intézkedéseknek.

Ennek köszönhetően a főleg jüanban elszámolt kétoldalú forgalom tavaly történelmi csúcsot ért el és idén sem csökken. Nem Moszkva az egyetlen, például Brazília és Kína megegyezett, hogy részben brazil reálban és jüanban kereskednek. Peking igyekszik nemzetközivé tenni valutáját és csökkenteni az amerikai dollártól való függőségét.

A távol-keleti ország a jüanra nehezedő eladási nyomás ellenére idén stabilan tartotta az árfolyamát az amerikai dollárral szemben – az év elején éppúgy 7,09 jüant kellett adni egy dollárért, mint ma. Igaz volt közben egy 7,27-es szintig tartó gyengülési periódus is. 

Kína arra ösztönzi kereskedelmi partnereit, hogy minél több tranzakciót bonyolítsanak le a jüan használatával. 

Hszi Csin-ping elnök az utóbbi időben többször is jelezte, hogy kívánatos a jüan árfolyam erősítése. 

Ez éles váltásnak számít, mivel a világ második legnépesebb országa 2015-ben még leértékelte a valutáját a gazdasági lassulása elleni gyógyírként. Ez ugyan felpörgette a kínai exportot, de a jüan elszámolásra való használatában jelentős visszaeséshez vezetett, amelynek visszafordítása évekbe telt. A geopolitikai feszültségek és a háború azonban Pekingnek dolgozik.

Arany: a kínai jegybank brutális felhalmozásra készül, de máshonnan is ömlik a pénz a sárga fém piacára

Bár már az idei első 8 hónapban is tündökölt az arany, a kínai jegybanki célkitűzés fényében még hatalmas tartalék lehet az eszközben. Ráadásul a kínai magánszemélyeknek sincs nagyon más választásuk, ha értékálló befektetést szeretnének, és akkor még Indiáról és a későn ébredő pénzügyi befektetőkről nem is beszéltünk.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.