BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A photograph taken on August 21, 2024 shows electricity pylons next to houses in West Byfleet, Surrey, south of London. Britain's Energy regulator Ofgem will on August 23, 2024 announce the latest quarterly energy price cap, for October to December. (Photo by Justin TALLIS / AFP)

Még a briteket is kilátástalan helyzetbe taszítja az ukrán háború

A brit energiaszabályozó hatóság emeli az energiaárplafont. Az Ofgem geopolitikai feszültségekre és szélsőséges időjárásra hivatkozva növeli a rezsiárakat a háztartások számára. Sok brit nehéz tél elé néz.

A brit energiaszabályozó hatóság, az Ofgem 10 százalékkal emeli a háztartási energiaszámlákra vonatkozó árplafont október 1-jétől. Ez azt jelenti, hogy a rezsi éves szinten 1717 fontra (797 ezer forint) is szökhet. A növelés okai a szélsőséges időjárás és geopolitikai feszültségek – derült ki az Ofgem pénteki tájékoztatásából.

Az Ofgem az ukrajnai háború miatt is növeli a brit háztartások rezsijét.A photograph taken on August 21, 2024 shows electricity pylons next to houses in West Byfleet, Surrey, south of London. Britain's Energy regulator Ofgem will on August 23, 2024 announce the latest quarterly energy price cap, for October to December. (Photo by Justin TALLIS / AFP)
Az Ofgem az ukrajnai háború miatt is növeli a brit háztartások rezsijét / Fotó: Justin Tallis / AFP

„Végső soron a ma bejelentett áremelés mögött az áll, hogy függünk a változékony globális gázpiactól, amelyet túl könnyen befolyásolnak az előre nem látható nemzetközi események és az agresszív államok tevékenysége” – magyarázta Jonathan Brearley, az Ofgem vezérigazgatója. A vezető szerint az emelés egyik oka az orosz–ukrán háború, ami hat az energiaárak alakulására.

Tudjuk, hogy ez az árplafonemelés sok háztartás számára rendkívül nehéz lesz.

Az új energiaár-plafon október 1. és december 31. között lesz érvényes, a hatóság negyedévenként vizsgálja felül, a maximált rezsiárakat.

A rezsiáremelés nagyobb a vártnál

A növelés mértéke meghaladja az elemzők várakozásait. A Cornwall Insight energetikai tanácsadó cég 9 százalékos növelést várt a gáz és a villamos energia nagykereskedelmi árai függvényében.

A cég is úgy látta a hétfői elemzésében, hogy „a piac még nem heverte ki teljesen az energiaválságot és az ukrajnai orosz invázió hatását”.

A munkáspárti Ed Miliband energiaügyi miniszter szerint a lépés közvetlen következménye a konzervatívok „elhibázott energiapolitikájának”, mivel az országot kiszolgáltatottá tették a nemzetközi gázpiacoknak.

A Cornwall Insight szerint a fogyasztók kiszolgáltatottságát kétféleképpen kellene enyhíteni: egyrészt sürgősen meg kell segíteni a legrászorulóbbakat, másrészt hosszú távon a fenntartható, otthon termelt energia felé kell elmozdulni. A vállalat szerint nem valószínű, hogy a számlák összegei „visszatérnek az egykor normálisnak tartott szintre”.

Nagy-Britannia 2019-ben vezetett be energiaárplafont. Simon Francis, az End Fuel Poverty Coalition koordinátora szerint az energiaszámlák jelenleg 65 százalékkal haladják meg a válság előtti szintet – emlékeztetett a Reuters.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.