A kávé a dolgozók egyik energiabombája, az egyetemisták és a középiskolások társa a tanulásban, sőt, sokaknak már ahhoz is elengedhetetlen, hogy reggel elinduljanak otthonról, vagy akár értelmes cselekvést végezzenek felkelés után. Az éltető nedű azonban világszerte megdrágult, ami keserűvé teheti a fogyasztók szája ízét. Cikkünkben az alábbi kérdésekre keressük a válaszokat: miért száll el a kávé ára, és meddig maradhat ez így?
A válasz összetett. Az áremelkedésnek csak egy tényezője az általános infláció, kezdve az energiaárak megugrásától. A világ kávébabtermésének 60 százalékát az arabica, 40 százalékát a robusta teszi ki. Brazília a világ legnagyobb kávétermelője, amelyet Vietnám és Kolumbia követ.
A kávécserje az Egyenlítő közelében, lankás terepen él. Ahhoz, hogy a terméséből készült ital az európai fogyasztó csészéjébe kerüljön, rengeteg emberi munka szükséges, kezdve a cserje leszüretelésétől. A kávébabot ugyanis főként kézzel szedik, mivel a termőterület adottságai miatt gépekkel ez aligha kivitelezhető. A termést ezután megtisztítják, megszárítják, megpörkölik, majd megőrlik. A folyamat a munkaerő-igényessége miatt egyre drágul.
Ezután következik a hosszú ellátási lánc, ahol mindenki ráteszi a maga hasznát, de az időjárás és a kalóztámadások is növelik az árat.
Az éghajlatváltozás is ármeghatározó tényezővé vált. Miután 2021-ben a fagy után aszály sújtotta a brazil termővidékeket, a kávéültetvények mennyisége lecsökkent, ami évekre kihat a kávébab megtermelt mennyiségre. A kávécserjéket ugyanis hiába pótolják azonnal, azok három-négy éves növekedési időszak után hoznak először termést. Ráadásul idén a másik nagy termővidéken, Vietnámban sem lett nagy a terméshozam, mivel későn érkezett a nedves évszak. A kisebb kínálat miatt az árak megemelkedtek.
Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az arabica kávécserje nem bírja a tartós hőséget, a növény ilyenkor vagy kevesebb termést hoz, vagy rosszabb minőségűt. A globális felmelegedés miatt az optimális termesztési terület várhatóan zsugorodni fog.
A kávé árát a jemeni húszik is felsrófolták azzal, hogy a Vörös-tengeren áthaladó szállítóhajókat tavaly év vége óta támadják. A logisztikai cégeknek sokkal hosszabb útvonalon kell utaztatniuk az árukat, ami pluszköltséggel jár. Az olcsóbb fajta kávé, a robusta legnagyobb előállítója Vietnám, ahonnan az áru jellemzően tengeri szállítmányozással érkezik Európába.
Az Európai Unió az erdőirtás megakadályozása érdekében idén év végétől csak olyan kávét enged a területére, amelyről a termesztője igazolta, hogy amiatt növényzetet nem irtottak ki. A papírok beszerzése költséges, ráadásul a vállalatok nem tudják, hogyan tarthatják be a szabályt, ami bizonytalanságot szül, az pedig tovább növelheti az árakat.
Az sem mellékes az áremelkedés szempontjából, hogy a nemzetközi piacon a kávét dollárban értékesítik. Mivel az amerikai deviza erősödött az euróval szemben, az megdrágította a terméket az európai vásárlóknak.
A kávézók árait a munkaerő költségeinek emelkedése is megdobta. Az infláció miatt ugyanis az alkalmazottak magasabb bért akarnak hazavinni. Ha ezt nem kapják meg, akkor továbbállnak. A vállalatok pedig inkább emelik a béreket, mivel a koronavírus-járvány óta a vendéglátásban nem csak szakképzett embereket, de egyáltalán munkaerőt is nehéz találni, ráadásul a baristák képzése költséges és hosszú.
Utolsó, de nem elhanyagolható tényező egy másik nyersanyag irdatlan megdrágulása. A különféle kávés italok, például a kapucsínó, a kávés latte vagy a macchiato elkészítéséhez tej is kell, amelynek néhány év alatt megduplázódott az ára – mutatott rá a Politico.
Oran van Dort, a Rabobank elemzője szerint igen, középtávon erre látszik némi lehetőség. Jövőre ugyanis várhatóan több kávébab terem, ami növeli a kínálatot, és így kissé lejjebb nyomhatja az árakat. Addig azonban a kávé ára folyamatosan nőni fog.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.