BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
olaszország turizmus

Magyar turisták, figyelem! Olaszország is megemelné az idegenforgalmi adót

A kormány a legdrágább szállodai szobák után éjszakánként akár 25 eurós adót javasol a pénzszűkében lévő városok megsegítésére. Olaszország ezzel próbálna enyhíteni a turistatömegeken, miközben jelentősen megemelné a bevételeit az egyik legfontosabb szektorában.

Olaszország kormánya az idegenforgalmi adó erőteljes emelését javasolja, hogy segítsen a pénzszűkében lévő városoknak a bevételeik megemelésével, amellyel párhuzamosan a látogatókat is „felelősségteljesebbé” próbálja akkor, amikor a tömeges turizmus egyre nagyobb ellenállást vált ki a közvéleményből.

olaszország turizmus
Olaszország az idegenforgalmi adó megemelésével mérsékelné a túlturizmus nyomását / Fotó: AFP

Az olasz idegenforgalmi minisztérium azt tervezi, hogy szeptemberben „párbeszédet” indít az érintett ágazati szervezetekkel az idegenforgalmi adó szabályainak módosítására vonatkozó lehetséges javaslatról.

A szállodaipari és utazási szövetségek azonban már most felháborodtak a terv miatt, amely a legdrágább szállodai szobák után éjszakánként akár 25 eurós illetéket is kilátásba helyezne.

Közös célunk a növekedés, amelyet az iparnak és a kormánynak is támogatnia kellene. Róma azonban a megkérdezésünk nélkül úgy döntött, hogy inkább lelassítja azt, és az ország legsikeresebb szektorát akarja büntetni a turisták viselkedése miatt 

– áll a Federalberghi, a kis- és közepes méretű szállodákat képviselő szövetség közleményében.

Barbara Casillo, a nagyobb szállodákat és globális szállodaláncokat képviselő Confindustria Alberghi igazgatója szintén arra figyelmeztetett, hogy Olaszország már most is éles versenyben áll más európai úti célokkal, és az általa „már most is nagyon magasnak” nevezett idegenforgalmi adók emelése miatt meredeken lecsúszhat a kedvelt turistacélpontok listáján.

Erre mindenképpen figyeljen, ha Olaszországba utazik

Olyan extrém hőség tombol Olaszországban, hogy a hatóságok vörös riasztást adtak ki. A hőhullám az időseket, a gyermekeket és a betegeket veszélyezteti a legjobban, de az egészségeseket is alaposan megviseli.

Marina Lalli, a Federturismo elnöke – amely mindenféle turisztikai vállalkozást képvisel – pedig arra panaszkodott, hogy sok város már most is „illegálisan” használja az idegenforgalmi adóból származó bevételeket a költségvetési lyukak betömésére.

Annak ellenére, hogy a jelenlegi törvény előírja, hogy a városoknak az ilyen pénzeket olyan dolgokra kell fordítaniuk, amelyek közvetlenül a városon kívüli látogatókat érintik – mint például a többnyelvű feliratok kihelyezése és a turisztikai helyszínek karbantartása –, szerinte a legtöbb helyen nem erre fordítják az adóbevételeket.

Már most is rengeteget hozunk a konyhára, de az inkompetens kormány és a városok csak egy dologra gondolnak: elvenni, elvenni, elvenni. Nem mi tehetünk róla, hogy legatyásodnak, és nem is a mi dolgunk ezt megoldani 

– írta a Federturismo elnöke, aki figyelmeztetett, hogy az olasz gazdaság jelenlegi problémái mellett nem rúghatják ki a legjobban működő szektorok alól a széket, mert ez csak tovább mélyítené a válságot.

Olaszországot fojtogató túlturizmus

A vitára akkor kerül sor, amikor az olasz államháztartásra nagy nyomás nehezedik , mivel az IMF előrejelzései szerint az adósságteher idén eléri a GDP közel 140 százalékát, az adósságszolgálat éves költségei pedig már majdnem elérik a közoktatási kiadások összegét.

Ezzel szemben Olaszország turisztikai szektora a koronavírus-járvány alatti összeomlás óta soha nem látott lendületet kapott, és az iparági szövetségek 2023-ra 65 millióra becsülik a külföldi turisták érkezését – ami már a járvány előtti szintnek felel meg.

Sok olasz azonban fel van háborodva az országot elárasztó turistatömegek miatt, mivel szerintük a történelmi városközpontok így elveszítik hagyományos jellegüket, miközben egyre több városi lakást alakítanak át rövid távú üdülési célú bérleményekké, ami hosszú távon súlyos ingatlanválsághoz vezethet.

Milan Design Week 2024 olaszország Daniela Santanchè
Daniela Santanche miniszter szerint az adóemelés nem ártana az olaszországi vendéglátóknak / Fotó: NurPhoto via AFP

Az olasz városok eddig is adót vethettek ki mind a külföldi, mind pedig az olasz látogatók által eltöltött éjszakákra, amely jelenleg jellemzően 1-5 euró között mozog, attól függően, hogy hány csillaggal rendelkezik az azt beszedő szálloda vagy vendégház.

2019-ben, a járvány előtt közel 1200 településen összesen 470 millió eurót szedtek be idegenforgalmi adóból az Olasz Nemzeti Bank adatai szerint.

Ez azonban 2023-ra a becslések szerint 775 millió euróra emelkedtek, miután Meloni kormánya úgy döntött, hogy a legnépszerűbb városi célpontok akár 10 euróra is emelhetik az adót éjszakánként.

Emellett helyi kezdeményezések is születtek a túlturizmus visszafogására: Velence például idén már kísérletezett belépődíjjal  a történelmi központját látogató egynapos kirándulók számára, amely eddig sikeresnek bizonyult.

A kormány legújabb, a Financial Times által látott javaslata szerint az idegenforgalmi adó felső határát éjszakánként

  • 5 euróra emelnék a 100 euró alatti szobák esetében;
  • 10 euróra a 100-400 euróba kerülő szobák esetében;
  • 15 euróra a 400-750 euróba kerülő szobák esetében;
  • és 25 euróra a 750 eurónál drágább szobák esetében.

A szabályok azt is előírják, hogy a pénzeszközökből a szemétgyűjtést is lehetne támogatni, ami kivívta az utazási ágazat haragját, mivel az ipari szövetségek szerint ezzel megint olyan terheket akasztanak a nyakukba, amelyet más dolga lenne megoldani.

A javaslatot azonban a városközpontok lakói üdvözölték, mivel ez nem csak a tömegeken csökkentene, hanem rég várt felújításokat és fejlesztéseket is finanszírozhatna.

Ez az adó nem jelent valódi terhet a szektor számára, cserébe azonban rengeteg segítséget nyújtana bajba került városainknak. A túlturizmus nyomása mellett mindannyian kompromisszumokat kell hoznunk, hogy az ország fejlődését tudjuk támogatni 

– nyilatkozta Daniela Santanche idegenforgalmi miniszter. Kijelentését több vendéglátó szövetség is elítélte, a Federalberghi pedig gúnyosan felajánlotta, hogy a politikus szemétszedéssel és kátyúk javításával maga is tehetne a városok szebbé tételéért.

Tele a hócipő, besokalltak az igénytelen vendégek miatt a turistaközpontok

Világszerte egyre több település elégeli meg a turisták tömegét, a látogatók egy részének borzalmas viselkedését. Éppen ezért kormányzati és önkormányzati szinten is sorozatban hoznak új rendelkezéseket, amelyekkel visszaszorítanák, főképpen a külföldiek nehezen tolerálható magatartását.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.