BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erdőirtással kezdte új német gyára építését a Tesla

A műholdfelvételek szerint 329 hektárnyi erdő pusztult el Elon Musk épülő gyárának helyszínén. Az üzem ellen tiltakozók szerint a Tesla nemcsak a német üzem mellett rombolja a környezetet, hanem globális károkat is okoz.

A Berlin melletti Tesla gigagyár fejlesztése a műholdas elemzések szerint mintegy 500 ezer fa kivágásával járt – írta a The Guardian.

Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg
gyár
gigagyár
A Tesla új gyárának építése nagy tiltakozást váltott ki / Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

A német gyár építése rendkívül vitatott, és jelentős tiltakozást váltott ki, valamint vitát váltott ki a zöldgazdaság fejlesztésével kapcsolatos kompromisszumokról. Elon Musk, a Tesla tulajdonosa bírálta a helyi rendőrséget, amiért elengedték a „baloldali tüntetőket”.

A Kayrros környezetvédelmi hírszerző cég szerint a műholdfelvételek azt mutatják, hogy 2020 márciusa és 2023 májusa között 329 hektár erdőt vágtak ki a helyszínen.

Ez körülbelül 500 ezer fának felel meg.

Május óta a klímaaktivisták tiltakoznak a gigagyár tervezett bővítése ellen, faházakat foglaltak el egy közeli táborban, és megpróbálták megrohamozni a helyszínt. Az egyik csoport felgyújtott egy villanyoszlopot, és márciusban néhány napra leállította a gyár termelését.

A Tesla nem reagált a kritikákra, duplázná a termelést

Karolina Drzewo, a Turn Off Tesla’s Tap kampányszövetség munkatársa szerint elemzésük kimutatta, hogy a vállalat az elektromos járművek gyártása miatt lokális természeti pusztítást, valamint globális károkat is okozott a fémbányászat révén.

Forrás: Google Earth
Fotó: Google Earth

„Németország egyik legszárazabb régiójában környezetünk túl nagy része már tönkrement” – mondta, hozzátéve, hogy meg kell akadályozni az erdők terjeszkedését és még nagyobb pusztítását, valamint a védett ivóvízterület veszélyeztetését.

A Tesla nem válaszolt a megjegyzésekre.

Halff elmondta, hogy az elveszett fák körülbelül 13 ezer tonna szén-dioxidnak felelnek meg, amit éves szinten 2800 átlagos belső égésű motoros autó bocsát ki az Egyesült Államokban. Júliusban a Brandenburg tartomány környezetvédelmi minisztériuma jóváhagyta azt a tervet, hogy a Tesla-gyár kapacitását megduplázzák, ezáltal évi 1 millió autó tudna legördülni a gyártósorról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.