BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Retteg Trumptól Brüsszel – külön munkacsoporttal készülnek a visszatérésére

Az EU igyekszik felmérni a blokk kereskedelmi és védelmi politikájára gyakorolt lehetséges hatásokat, ha a volt elnök visszatér a Fehér Házba. Európa Trumpra készül.

Az Európai Bizottság egy különleges csoportot állított fel, hogy felkészüljön Donald Trump esetleges visszatérésére a Fehér Házba. Stratégiákat dolgoznak ki arra, hogy miként kezeljék a Washingtonban esetlegesen bekövetkező drámai változásokat olyan kérdésekben, mint a szabadkereskedelem és Ukrajna támogatása. 

Trump
Donald Trump – már előre fél tőle Brüsszel / Fotó: AFP

A munkacsoport azt is igyekszik felmérni, hogy milyen hatással lehet az EU-ra egy Kamala Harris-elnökség, és hogy Brüsszelnek hogyan kell felkészülnie a novemberi amerikai választások utáni politikai változásokra és az azokra való reagálásra – közölték belső források a Financial Times című lappal. 

Trump ígéretei 

A csoportot Ilze Juhansone, a Bizottság főtitkárának hivatala hozta létre, és meglehetősen kevés emberből áll, többnyire a Bizottság érintett igazgatóságainak szakértőiből. Brüsszel komolyan aggódik amiatt, hogy Trump második hivatali ciklusát arra használja fel, hogy fájdalmas vámokat vessen ki az uniós exportra, megszüntesse az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai és pénzügyi támogatást, és erőszakkal kényszerítse Kijevet arra, hogy elfogadja Moszkva feltételeit a háború befejezésére. 

Az európai szövetségesek attól is tartanak, hogy Trump beváltja korábbi fenyegetéseit, miszerint kivonja az Egyesült Államokat a NATO-ból, vagy jelentősen aláássa a kölcsönös védelmi záradékot azon országok esetében, amelyek szerinte nem költenek eleget a védelemre.

A kiszivárgott hírek szerint kommunikációs tervek kidolgozására is hangsúlyt fektetnek arra az esetre, ha az Egyesült Államok Európával kapcsolatos politikájában nagymértékű változás következne be, például

 ha az uniós adófizetőknek esetleg nagyobb mértékben kellene hozzájárulniuk Ukrajna védelméhez.

A brit üzleti körök lapjának nyilatkozó bennfentesek azt is elmondták, hogy a német külügyi tárcánál is felállítottak egy hasonló munkacsoportot. 

A kiszivárogtatott hírek szerint az EU magas rangú tisztségviselői igyekeznek felvenni a kapcsolatot mind Trumphoz, mind Harrishez közel álló személyekkel, köztük az alelnök korábbi gazdasági tanácsadójával, Mike Pyle-lal és nemzetbiztonsági tanácsadójával, Phil Gordonnal. 

Harris is kockázatos lehet

Harris és Trump fej fej mellett áll a közvéleménykutatásokban, miután Joe Biden a múlt hónapban kiszállt az elnökválasztási versenyből, és alelnökét támogatta a lista élén. Harris azóta rekordösszegű támogatást gyűjtött, és viszonylag gyorsan felzárkózott Trumphoz. 

Brüsszel szempontjából Harris elnöksége nem biztos, hogy teljes folytonosságot jelent Bidennel, különösen, ha az Ukrajnának nyújtott segélyekről van szó. 

Trump kampánykörúton tett ígéretei a háború azonnali befejezéséről befolyásolhatják az amerikai közvélemény konfliktusról alkotott véleményét, még akkor is, ha elveszíti a választást.

A bizottság számára azonban a leglényegesebb kérdés az, hogy Trump visszatérése mit jelenthet az EU gazdasága számára.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.