BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
német gazdaság olaf scholz

A magyarok számára is lesújtó bejelentést tett a német kancellár

A lesújtó előrejelzés kevesebb mint egy évvel a választások előtt érkezett meg. A német gazdaság a kormány erőfeszítései ellenére is csupán stagnálhat idén, a 2023-as visszaesés után.

A korábban tervezett 0,3 százalékos növekedés helyett a német gazdaság a legújabb előrejelzések szerint 2024-ben stagnálni fog, miután az ígéretek ellenére a kormány nem tudott válaszolni a vállalatokat érő problémákra – írta a Bloomberg.

német gazdaság olaf scholz
Olaf Scholz kancellár kevesebb mint egy évvel a választások előtt ismét egy stagnáló német gazdaságban találja magát / Fotó: AFP

Ez az eredmény újabb „veszteséges év” lenne a gazdaság számára, amelyet az ukrajnai háborút követő energiaválság után a gyenge kínai kereslet és az elektromos járműgyártásra való átállás lelassulása is a víz alatt tart.

Ez a stagnálás a koalíciós kormány vereségének elismerése lenne, és újabb csapást mérne Olaf Scholz kancellárra, akinek a keze alatt a gazdaság az összeomlás szélére került.

Ennek súlyos politikai következményei lesznek: a választásokig már kevesebb mint egy év van hátra, a szavazók pedig nemrég megmutatták elégedetlenségüket a baloldali koalícióval az Európai Parlamentben és több keleti tartományban is.

A kormány 2024-re vonatkozó végleges, október 9-re várható becslése azonban a nulla növekedésnél is gyengébb lehet az ipari megrendelések és a termelési adatok függvényében, amelyek a hónap elején fognak megérkezni.

Ezt tovább ronthatják a közelmúltban bejelentett vállalati döntések is: a Volkswagen autóipari óriás gyárbezárásai és az Intel által tervezett, 30 milliárd eurós keletnémet csipberuházásának elhalasztása is tovább növeli a gazdasági ellenszelet.

Ha nem lesz bővülés, az még mindig meghaladná a vezető gazdasági intézetek által várt 0,1 százalékos zsugorodást.

A gyengébb növekedési kilátások az adóbevételeket is csorbítanák, ami tovább nehezítheti Scholz kormánykoalíciójának erőfeszítéseit a 2025-ös pénzügyi tervben szereplő költségvetési rés megszüntetésére.

Ugyanakkor ez több új nettó hitelfelvételt is lehetővé tenne – nagyjából további 2 milliárd eurót – egy olyan adósságszabály alapján, amely lehetővé teszi a kormánynak, hogy a gazdaságilag nehéz időkben jobban eladósodjon.

Németország két szörnyen rossz hírrel küszködik - ismét Európa betegévé válhat?

A német gazdasági modell átalakításra szorul. Különösen azután, hogy az ország autóipara lemaradt az elektromos átállásról, de az, hogy az UniCredit felvásárolná a Commerzbankot, jelzi, hogy a pénzügyi szektorban sincs minden rendben.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.