BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Young,Smiling,Minded,Happy,Customer,Woman,Wear,Casual,Clothes,Shopping
német infláció

Lassul a német infláció, még az elemzőket is meglepte

Szeptemberben a pénzromlás várhatóan 1,6 százalék lesz. Bár Európa legnagyobb gazdasága továbbra is bajban van, a német infláció csökkenése fokozatosan enyhíthet a nyomáson.

A német infláció várhatóan szeptemberben is lassulni fog, szembemenve a közgazdászok előrejelzésével – derült ki a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes jelentéséből.

Young,Smiling,Minded,Happy,Customer,Woman,Wear,Casual,Clothes,Shopping
német infláció
A német infláció lassulása még az elemzőket is meglepte / Fotó: Shutterstock

Németországban az éves inflációs ráta 2024 szeptemberében az előzetes becslések szerint 1,6 százalékra, az előrejelzések 1,7 százalékos szintje alá csökkent az augusztusi 1,9 százalékról.

Ha a végleges adatok is megfelelnek az előrejelzésnek, ez lenne a legalacsonyabb szint 2021 februárja óta.

 

Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árindex nem mutatott növekedést, szemben a 0,1 százalékos növekedésre vonatkozó várakozásokkal.

A fogyasztási cikkek ára 0,3 százalékkal csökkent az augusztusi stagnálás után, miután az energiaköltségek 7,6 százalékos esése ellensúlyozta az élelmiszerárak gyorsabb, 1,6 százalékos növekedését. A szolgáltatások inflációja is mérséklődött, 3,9-ről 3,8 százalékra.

Az élelmiszerek és az energia nélkül számított maginflációs ráta 2,8 százalékról 2,7 százalékra, 2022 januárja óta a legalacsonyabbra mérséklődött.

A német adatok egy nappal az euróövezet gyorsinflációs adatainak tervezett közzététele előtt érkeznek, amelyet a befektetők nagy figyelemmel kísérnek, hogy iránymutatást kapjanak az Európai Központi Bank újabb kamatcsökkentésének esélyeiről.

A németek látszólag kezdik visszanyerni az erejüket, ami Magyarország szempontjából is kedvező hír: Németország az első számú kereskedelmi partnerünk, így a német ipar feltámadása a magyar gazdaságnak is lendületet adhat. 

Több hónapnyi enyhülés után ismét gyorsul a német infláció

Ismét gyorsul a pénzromlás üteme Németországban, visszájára fordult a dezinflációs folyamat Európa legnagyobb gazdaságában. A német inflációs adat az elemzők várakozásainál alacsonyabb mértékben nőtt, ám a lakosság ettől nem lesz boldogabb.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.