BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajban a söripar, és ez az árpatermesztő gazdákat is a mélybe rántja

Több évtizedes mélyponton az amerikai sörfogyasztás. A korábban ismeretlen újabb italok és a fiatalok körében divatossá vált józanság ássák meg az árpatermesztő ágazat sírját.

A sörfogyasztás évek óta tartó hanyatlása a tengerentúlon az ország sörárpatermelő gazdáit is egyre inkább megviseli, akárcsak a sörfőzdéket. Mindez részben ahhoz vezet, hogy a gazdák inkább étkezési árpát vagy búzát vetnek, ám ezen termékek ára is a padlón van.

2024 Windy City Smokeout, sör
A sör helyett egyre inkább mással ütik ki magukat a fiatalok, de sokan választják a józanságot is / Fotó: Getty Images

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az Egyesült Államokban a hetvenes évek óta nem fogyott annyira kevés sör, mint manapság, az amerikai sörfőzdék szövetségének adatai szerint. A gazdák gondjait egy darabig elkendőzték a gyárinál akár négyszer-ötször több malátát igénylő kézműves sörök, de tavaly először több kisüzemi főzde zárt be, mint ahány nyitott. Nem csoda, hogy az amerikai préri államaiban óriási árpafelesleg alakult ki.

A termőterület visszafogása sem tüntette el a felesleget

A sörfogyasztás hanyatlása mögött számos tényező áll, kezdve az úgynevezett hard seltzerek népszerűségétől az alkoholfogyasztás általános visszaeséséig, amit részben az egyre több helyen legális kannabisz és a fiatalok körében egyre növekvő egészségtudatosság egyaránt hajt. 

A gazdák gondjait az is tetézi, hogy az elmúlt évek kiváló árpatermést hoztak, tovább növelve a felesleget.

A helyzeten az sem segít, hogy az amerikai mezőgazdasági minisztérium legfrissebb adatai szerint országszerte 22 százalékkal csökkent az árpa vetésterülete, míg az Idaho után második legnagyobb árpatermelő államban, Észak-Dakotában csaknem lefeleződött, ugyanis még így is 51 százalékkal több árpa van a gazdák raktáraiban, mint egy évvel korábban.

Farmer examining unripe barley (Hordeum Vulgare) crop. (Photo by IGOR STEVANOVIC/SCIENCE PHOTO LI / IST / Science Photo Library via AFP)
A sörfogyasztás visszaesése az árpatermesztő gazdákon csattan / Fotó: AFP

A sörárpa vékájáért a feldolgozók a tavalyi 7 dollár körüli ár helyett már kevesebb mint 5 dollárt fizetnek. 

A ludas egyértelműen a sörivás hanyatlása Frayne Olson, az Észak-dakotai Állami Egyetem közgazdásza szerint, ugyanis a termény túlnyomó többségét a malátaipar használja fel. A sörgyártók, köztük a világ legnagyobbja, az Anheuser-Busch InBev is egyre kevesebb szerződést kínál az árpatermesztő gazdáknak.

A sörgyártó egy szóvivője a Reuters kérdésére csak annyit válaszolt, hogy mint az ország legnagyobb sörfőzője és mint amerikai gyártó évi 700 millió dollárért vásárolnak a legjobb minőségű árpából, amit 700-nál több partnerüktől szereznek be, ám egyes idei szerződéseket a cég nem kommentált.

A sörnek ma olyan termékekkel kell versenyeznie, amelyek korábban nem is léteztek

A gyümölcsös ízesítésű seltzerek vagy az előre bekevert koktélok népszerűsége azonban jelzi a fogyasztói igények változását. Bár az előbbi típusból van olyan, ami használ árpát, a kategória többségében az alkoholt vodka vagy épp tequila adja, sőt az még a vidéki kisvárosokat is kezdi meghódítani még az árpatermelő Észak-Dakotában is. Ráadásul a fiatalok közül egyre többen élnek józan életet, a Z és a millenniumi generáció tagjai körében egyre kevésbé népszerű az alkohol.

A gazdák helyzetét a magas kamatok, valamint a gyomirtók és a termelési eszközök árának emelkedése is nehezíti, míg a terményváltás más gabonák árát nyomhaja le, ha az tömegesen történik. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.