BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bevándorlás: a britek megnehezítik a külföldiek munkavállalását

A brit kormány nem fogja engedni, hogy a cégek tömegesen váltsák ki a hazai munkaerőt a bevándorlókkal. Sir Keir Starmer miniszterelnök szerint brit fiatalok tömegei küzdenek a munkavállalással, miközben egyre több munkavállalási vízumot adnak ki az országban. Starmer közölte, hogy ennek véget vetnek, a hazai munkaerőre helyezik a hangsúlyt, illetve a bevándorlást egy pontozásos rendszerrel nehezítik meg.

Csökkenteni kell a brit gazdaság függését a külföldi munkaerőtől – jelentette ki kedden Sir Keir Starmer brit miniszterelnök. A kormányzó Munkáspárt Liverpoolban zajló éves kongresszusán szólalt fel, úgy fogalmazott: mindig is jogosnak tartotta a bevándorlással kapcsolatos társadalmi aggályokat.

UK Labor Party Conference 2024
bevándorlás
Az új brit kormány erősen korlátozná a bevándorlást és a külföldi munkavállalást / Fotó: AFP

Kiemelte: a Labour-kormány szakpolitikai célkitűzései közé tartozik a nettó bevándorlás mérséklése, és ezzel egy időben a gazdaság függésének csökkentése is a bevándorlástól. Starmer kijelentette: nem szabad félvállról venni, hogy egyes ágazatok munkaerőt importálnak, miközben tehetséges fiatal britek milliói várnak eltökélten arra, hogy dolgozhassanak.

Nagyon sokszor előfordul, hogy egyes foglalkozási ágakban csökken a szakképzésre újonnan felvettek száma, miközben egyidejűleg egyre több munkavállalási vízumot adnak ki külföldieknek ugyanolyan szakképesítést igénylő állások betöltésére 

– mondta keddi kongresszusi beszédében a brit kormányfő. Hozzátette: a munkáspárti kormány keményen fel fog lépni e jelenség ellen.

Starmer kongresszusi beszéde után nem sokkal, kedd este a londoni belügyminisztérium hivatalosan is közzétette e program több elemét.

Újabb bizonyíték, hogy nagyon nem jött be a briteknek a Brexit

Tartós negatív hatást jelent a kilépés a kétoldalú kereskedelmi forgalomra az EU-val. Keir Starmer kormányfő javítani akarja a kapcsolatokat az EU-val, „ledönteni a kereskedelmi korlátokat”, azt azonban folyamatosan kizárja, hogy az ország ismét csatlakozzon a vámunióhoz.

Az ismertetés sarkalatos pontjai között szerepel, hogy a kormány korlátozza a külföldi munkaerő toborzását azoknak a vállalatoknak az esetében, amelyek megpróbálják megkerülni a foglalkoztatási jogszabályokat.

A cselekvési terv megfogalmazása szerint 

a jövőben nem a külföldi munkavállalók felvétele lesz "a magától értetődő válasz" a munkaerőhiányra.

A belügyi tárca ismertetése szerint a kormány mindemellett megbízza a minisztérium mellett működő, de hivatalosan független bevándorlási tanácsadó szervezetet (Migration Advisory Committee, MAC) azoknak az ágazatoknak a figyelésével, amelyekben a hazai szakképzett munkaerő hiánya miatt meredeken emelkedik a külföldről toborzott munkavállalók száma.

A MAC ezekről az ágazatokról éves jelentést készít, és a kormány ennek alapján dönt a további szabályozási lépésekről.

London már a bit EU-tagság négy évvel ezelőtti megszűnése (Brexit) után új, pontozásos - főleg a szakképzettséget és az angol nyelvtudást előnyben részesítő - bevándorlási szabályozást honosított meg, amely nem tesz különbséget az Európai Unióból és a világ más térségeiből újonnan érkezők letelepedési és munkavállalási kérelmeinek elbírálása között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.