BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Draghi javaslatára Brüsszel sapkát húzna az energiaadóra – nagy vita várható

Túl magasak a fogyasztói árak az Európai Unióban az energiával kapcsolatos adók, illetékek és hálózati díjak miatt. A versenyképesség növelésére központilag maximált energiaadókat javasol az EU-nak Mario Draghi friss jelentése.

A magas energiaadók csökkentik az Európai Unió versenyképességét – állapította meg Mario Draghi volt olasz miniszterelnök, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az EU versenyképességének javításáról szóló jelentésében.

High Voltage Pylons During Sunset Time
Túl magasak a fogyasztói árak az energiaadók miatt az EU-ban.
Túl magasak a fogyasztói árak az energiaadók miatt az EU-ban / Fotó:  AFP

Draghi a hétfőn közzétett jelentésében azt javasolja az Európai Uniónak, hogy szabjon felső határt az energiaadóknak, valamint az energiával kapcsolatos különféle illetékeknek és hálózati díjaknak az összes tagállamban. A közgazdász ugyanis úgy találta, hogy

a világ más részein alacsonyabbak az ilyen jellegű adók, így azok a gazdaságok e téren versenyképesebbek az európaiakhoz képest. Áthárításával a magasabb energiaadó ugyanis növeli a fogyasztói árakat.

Az ajánlás ellentétes az Európai Bizottság eddigi törekvésével, ami minimális energiaadót határozna meg. A jogszabályjavaslatot azonban a tagállamok évek óta nem tudják elfogadni, mert nem tudnak megegyezni a részleteiben. E probléma megoldására a Draghiék azt javasolják, hogy az egyhangúság helyett minősített többségire változtassák az uniós döntéshozatali eljárásokat, amivel megkönnyíthetik az új adójogszabályok elfogadását. 

Ehhez azonban szintúgy egyhangúságra van szükség. A jelentés azt ajánlja azokra az esetekre, amikor az EU nem tud egyhangú döntést hozni, hogy a javaslatot támogató tagállamok harmonizálják a jogszabályaikat.

Az Európai Bizottság mérlegeli Mari Draghi javaslatait és azt, hogy mikét valósítsa meg az elfogadásra érdemesnek talált elemeit.

Benyújtotta EU-s versenyképességi tervét Mario Draghi – 800 milliárd eurónyi beruházás kellene

Versenyképességének javítása nélkül az EU végérvényesen lemaradhat. Mario Draghi az Európai Bizottság felkérésére készítette el 400 oldalas javaslatcsomagját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.