BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkezdik Törökországot komolyan venni

A Fitch Ratings pénteken stabil kilátással BB mínuszról B pluszra, azaz még mindig három szinttel a befektetési fokozat alá emelte az ország besorolását. Ezzel Törökország olyan országok közé került, mint Dél-Afrika, Örményország és Jordánia.

Fél éven belül másodszor javította Törökország hitelminősítését a Fitch Ratings, nőttek az ország tartalékai – írja a Bloomberg.

The Maiden's Tower In Istanbul Törökország
Javultak a gazdasági kilátások a Boszporusznál / Fotó: NurPhoto via AFP

A hitelminősítő pénteken stabil kilátással BB mínuszról B pluszra, azaz még mindig három szinttel a befektetési fokozat alá emelte az ország besorolását. Ezzel Törökország olyan országok közé került, mint Dél-Afrika, Örményország és Jordánia.

A Fitch közleménye szerint Törökország tartalékai nőttek, és a központi bank nettó devizapozíciója az április eleji mínusz 75 milliárd dollárról augusztus végére plusz 6 milliárd dollárra javult.

A márciusi helyhatósági választások óta Törökországban a lakosság elkezdett túladni dollárkészletein, valamint a politikába vetett bizalom erősödésének eredményeként a tőkebeáramlás élénkülése is tapasztalható a kis-ázsiai országba.

A besorolás azonban a kibocsátói skála szerint továbbra is fokozott sebezhetőséget jelent, különösen az üzleti vagy gazdasági feltételek kedvezőtlen változása esetén. „Alapmegítélésünk szerint a politikai vezetés támogatja a jelenlegi gazdasági kurzust” – közölte a hitelminősítő. 

Mindazonáltal a politikai fordulat kockázata továbbra is fennáll

– tette hozzá, példaként említve a magas kamatlábakkal szembeni potenciális ellenállást a politikai osztály és a lobbicsoportok oldaláról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.