BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Felrúgják a rezsibékét, össztűz zúdult a nyugdíjasokon spóroló brit kormányra

Hatalmas felzúdulást keltett Nagy-Britanniában a munkáspárti kormány törvényjavaslata. A nyugdíjasoknak járó téli fűtési támogatásból a jövőben csak a rászorultak részesülhetnek.

Alig két hónappal azután, hogy elfoglalta a brit miniszterelnöki széket, munkabeszüntetésekkel  fenyegető szakszervezeti össztűz zúdult Sir Keir Starmer brit kormányfőre a nyugdíjasoknak járó téli fűtési támogatás megkurtítására vonatkozó törvényjavaslat parlamenti előterjesztése miatt. Sőt, Starmernek lázadásokkal kell szembenéznie a kormányzó Munkáspárt soraiban is.

nyugdíjas
Sir Keir Starmer brit kormányfő szerint a büdzsé nem bírja el a nyugdíjasok fűtési támogatását / Fotó: AFP

Több mint tízmillió nyugdíjason spórolna a londoni kormány

Sharon Graham, a Unite szakszervezet főtitkára, Fran Heathcote, a PCS szakszervezet vezetője, illetve Paul Nowak, a szakszervezeteket tömörítő Trades Union Congress (TUC) első embere arról beszélt a BBC-nek, hogy helytelen irányba tett lépésre készül a londoni kormány, és még idejében vissza kellene fordulnia.

A keddre kitűzött alsóházi szavazáson vélhetően saját pártján belüli lázadókkal is szembekerülő Starmer szerint azonban a juttatások csökkentése az ország pénzügyi helyzete miatt elengedhetetlen.

A javaslat értelmében több mint tízmillió nyugdíjast fosztanának meg az évi 200 és 300 font közötti kifizetésektől, amelyeket ezentúl csak az alacsony jövedelműek kapnának. A támogatást 1997-ben vezették be, és eddig minden nyugdíjasnak járt.

A jótékonysági szervezetek és számos parlamenti képviselő aggódik azok miatt, akik viszonylag kis nyugdíjjal rendelkeznek, ám mostantól mégis kimaradnak majd a rezsitámogatásból. A jogosultak túlnyomó többsége ugyanis a jövőben csak akkor kapja meg a segélyt, ha alacsony nyugdíja miatt nyugdíjkiegészítésben részesül. 

A tervezett szigorítás egyik érintettje, a 70 éves Marilyn a devoni Paigntonból a BBC-nek elmondta, hogy nem jogosult a nyugdíjkiegészítésre, mert kisebb megtakarításai vannak, melyeket vészhelyzet esetére tartogat.

Rendkívül aggódom, a megélhetési költségek már most is nagy terhet rónak az alacsony nyugdíjamra

– tette hozzá.

Fran Heathcote már kiásta a csatabárdot

Mindkét nagy szakszervezet bírálta a Labour politikáját a TUC Brightonban nemrégiben megtartott ülésén is, amely után Sharon Graham a BBC rádióban elmondta, hogy a kormánynak „elég nagynak és bátornak kell lennie ahhoz, hogy meggondolja magát”, és a rezsitámogatás megvonása helyett inkább egy vagyonadó bevezetését javasolta.

Fran Heathcote pedig „valódi ellenállást” helyezett kilátásba, amely akár munkabeszüntetésekkel is járhat, ha a kormány továbbra is a jelenlegi, jóléti juttatásokat megvonó irányvonalat követi.

A TUC vezetője is nagyon aggódik a téli fűtési támogatás rászorultsághoz kötése miatt, és ismételten arra kérte a kormányt, hogy gondolja át a döntést.

Remélem, hogy a pénzügyminiszter úgy határozza meg a jövő évi költségvetésben a nyugdíjkiegészítésre nem jogosult, de jómódúnak semmi esetre sem minősíthető idősek támogatását, hogy ne féljenek télen bekapcsolni a fűtést

– mondta.

Eközben a kormányfő első, a Downing Streeten felvett BBC-interjújában kijelentette, hogy az új kormány akár a népszerűtlenséget is vállalja a fűtési támogatás csökkentésével. Starmer azzal vádolta a korábbi konzervatív kormányokat, hogy nem akartak szembenézni a kérdéssel, illetve a költségvetés helyzetével.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.