BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félezer kilométerre is elviszi a kamionokat a CATL új szuperakkumulátora

Új, nehéz-tehergépjárművek számára kifejlesztett akkumulátortechnológiát mutatott be a CATL szeptember 16-án a hannoveri IAA Transportation 2024 kiállításon. A Tectrans-T névre keresztelt, 600 kilowattórás teljesítményű akkumulátor 500 kilométeres maximális hatótávolságot kínál a kamionflották üzemeltetőinek, egy újabb gépjármű-kategória számára elérhetővé téve a CATL elektromos járművekre fejlesztett technológiáját.

Újabb technológiai áttörést ért el az elektromos tehergépjárművekben felhasználható akkumulátorok fejlesztése terén a CATL, amely szeptember 16-án a hannoveri IAA Transportation 2024 kiállításon mutatta be legújabb termékcsaládját – közölte a vállalat.

kamion
akkumulátor
Az új kamionakkumulátorok 500 kilométert is bírnak / Fotó: Xin Liu

A kifejezetten nehéz-tehergépjárművek számára kifejlesztett Tectrans-T akkumulátor különböző termékváltozatai 600 kilowattóra maximális teljesítményre képesek, akár 2,8 millió kilométeres futásteljesítmény mellett, a termék teljes életciklusa alatt. A gyorstöltésnek köszönhetően az akkumulátor egyes verziói mindössze 15 perc alatt 70 százalékos töltési szintet képesek elérni, ezáltal nagyban növelik az elektromos járművek hatékonyságát, illetve zökkenőmentesebbé teszik azok töltését is.

A kínai akkumulátorgyártó Németországban az új Tectrans-T akkumulátor két változatát mutatta be. A Tectrans-T Long Life Edition rendkívül hosszú használhatóságot, 2,8 millió kilométeres futásteljesítményt kínál 15 év alatt. A Tectrans-T Superfast Charging Edition legfőbb előnye pedig a 4C töltési lehetőség, amely 15 perc alatt képes az akkumulátor 70 százalékos feltöltésére.

Az akkumulátor kapacitása 200–600 kilowattóra, 1,2 millió kilométeres maximális futásteljesítmény és nyolcéves várható élettartam mellett.

Az egy töltéssel elérhető maximális hatótávolság pedig mindkét típus esetén 500 kilométer, amelyet a CATL akkumulátorcsere-megoldása is támogat, tovább minimalizálva az amortizációs költségeket a rövid és a hosszú távú szállítmányozásban egyaránt.

A CATL Tectrans-L 

  • 30–200 kilowattóra akkumulátorkapacitással, 
  • 150–500 kilométer valós hatótávolsággal és 
  • 4C csúcstöltési sebességgel 
  • 8 éves vagy 
  • 800 ezer kilométernyi élettartamot kínál. 

A kifejezetten elektromos buszokhoz kifejlesztett Tectrans-B-t – mely Tectrans Bus Edition néven is ismert – szeptember elején mutatták be Kínában. Energiasűrűsége 175 wattóra per kilogramm, élettartama 15 év, amelyhez 1,5 millió kilométeres futástávolságot ígérnek, 10 év vagy 1 millió kilométer garancia mellett.

A CATL azt tervezi, hogy az új Tectrans-B akkumulátort 80 különböző buszmodellbe integrálja, ennek érdekében pedig már 13 ügyféllel épített ki partnerséget, köztük a kínai Dongfenggel, Golden Dragonnal és Yutong Busszal.

Konténerbe zárt energiabombával támad a CATL

A piacvezető kínai akkugyártó új, legalább öt éven át veszteség nélküli áramleadást ígérő energiatároló rendszert fejlesztett ki, amely a zöldenergiával való rendszerszintű gazdálkodás optimalizálása szempontjából kiemelt fontosságú. A CATL akkukonténereinek sorozatgyártását hamarosan meg is kezdik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.