BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre kisebb a szakértők bizalma a kínai gazdaságban

A Goldman Sachs és a Citigroup is megvágta a kínai növekedési kilátásokat.

A Goldman Sachs és a Citigroup 4,7 százalékra vágta vissza a kínai gazdaság idei éves növekedési kilátásait, miután az augusztusi ipari termelés öthavi mélypontra lassult, ami ismét felhívta a figyelmet a lassú kilábalásra és további ösztönzők szükségességére.

Employees work on a Haval H9 vehicle production line at a factory of the Chinese automobile manufacturer Great Wall Motor in Yongchuan, in southwestern China's Chongqing municipality on September 3, 2024. (Photo by STRINGER / AFP) / China OUT
Öthavi mélypontra esett vissza augusztusban az ipari termelés / Fotó: AFP

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az új előrejelzés elmarad a kínai kormány 5 százalékos növekedési prognózisától. A Goldman Sachs korábban 4,9, a Citigroup 4,8 százalékos bővülésre számított az egész évet tekintve a világ második legnagyobb gazdaságában.

A kínai ipari termelés augusztusban 4,5 százalékkal bővült éves szinten a júliusi 5,1 százalékos után, míg a fogyasztás legfőbb mérőszámának tekintett kiskereskedelmi forgalom 2,1 százalékkal nőtt; az utóbbi szintén elmaradt a júliusi 2,7 százalékos növekedéstől és a 2,5 százalékos elemzői várakozásoktól is. A kiskereskedelmi forgalom ráadásul egész évben gyenge volt.

Nem érik el a kormány célkitűzését

Úgy véljük, hogy egyre nagyobb a kockázata annak, hogy Kína nem éri el az 5 százalék körüli éves GDP-növekedési célt, és egyre sürgetőbbé válik a további keresletoldali enyhítő intézkedések meghozatala

– írta hét végi jegyzetében a Goldman Sachs.

Consumers shop at a supermarket in Qingzhou, China, on September 9, 2024. On September 14, 2024, the National Bureau of Statistics releases data showing that in August 2024, the total retail sales of social consumer goods in China is 3,872.6 billion yuan, an increase of 2.1%. From January to August, the total retail sales of consumer goods reach 3,245.2 trillion yuan, up by 3.4% year-on-year. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A kínai gazdaság egyik legsúlyosabb gondja a visszafogott fogyasztás / Fotó: AFP

Az amerikai befektetési bank és pénzügyi szolgáltató ugyanakkor a jövő évi növekedési kilátásokon nem módosított, azokat változatlanul 4,3 százalékon tartotta.

A Citigroup azonban 2025-re is a korábbinál alacsonyabb növekedésre számít, 4,5 százalék helyett csak 4,2 százalékra a friss előrejelzés szerint. „Úgy véljük, hogy a költségvetési politikának lépnie kell, hogy sikerüljön kitörni a megszorítások csapdájából és időben segíteni támogatásokkal a növekedést” – hangsúlyozták a Citigroup közgazdászai.

Van remény a kínai gazdaság számára

Hui Shan, a Goldman Sachs vezető kínai közgazdásza a Business Insider tudósítása szerint egy hete úgy vélekedett, hogy 

hosszú visszaesés után fordulat előtt állhat a világ második legnagyobb gazdasága

a költségvetési lazításnak, az erős exportdinamikának és az időjárással kapcsolatos kockázatok enyhülésének köszönhetően.

View of a apartment building vacant for years in Hangzhou, east Chinas Zhejiang Province, August 11, 2010.

At least half of the apartments in Shanghai and Beijing are empty, the China Daily reported today, citing an online investigation by volunteers conducted in 100 Chinese cities. About 51 percent of Shanghai apartments, 66 percent of Beijing flats and more than 70 percent of units in Hainan are vacant, according to the survey, based on counting the number of apartments observed to have no lights on at night. It was conducted on more than 1,000 real-estate projects and was organized by news website Sina.com., according to the report. (Photo by Xu yan / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
A kockázatok enyhülésével lendületet kaphat a válságban lévő ingatlanszektor / Fotó:  AFP

A fiskális lazítás a szakértő szerint az elmúlt hetekben gyorsul, aminek a célja nyilvánvalóan az 5 százalékos növekedés elérése. Az export pedig augusztusban a piaci várokozásokat is meghaladva , éves szinten 8,7 százalékkal bővült, miközben az import csak 0,5 százalékkal.

Hui Shan szerint a kockázatok enyhülésével Kína küszködő ingatlanszektora is megkaphatja a szükséges lendületet. A múlt hónapban közzétett adatok szerint Kína állóeszköz-beruházásai az első fél évben 3,6 százalékkal nőttek éves szinten, ami elmaradt a 3,9 százalékos várakozásoktól, mivel a heves esőzések és áradások miatt az infrastrukturális beruházások lelassultak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.