BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Náci apja örökségén alapul Németország leggazdagabb emberének vagyona

A leggazdagabb németnek 44 milliárd eurós vagyona van, amely náci apjától származik, és amelyet 70 ezer zsidótól loptak el – állítja a Vanity Fair. Az mondják, az első millióról nem illik kérdezni, de ez azért erős. Az 1937-ben született Klaus-Michael Kühne több pénzzel rendelkezik, mint Ken Griffin, MacKenzie Scott vagy Francois Pinault. Csak ugye nem illik megkérdezni tőle, hogyan lett ilyen gazdag.

A Vanity Fair nyomozása rekonstruálta Klaus-Michael Kühne vagyonának eredetét: az általa örökölt Kühne+Nagel logisztikai óriáscég irányította a Harmadik Birodalom idején a vagyonlefoglalásokat.

Federal Development Minister Müller at Kühne und Nagel
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

A Klaus-Michael Kühne nevet kevesen ismerik hazáján kívül, pedig ő Németország leggazdagabb embere. Vagyona nagyobb, mint a legismertebb öreg milliárdosoké, Francois Pinault vagy a Jeff Bezostól elvált MacKenzie Scott vagyona. A 87 éves Kühne a szállítmányozás királya és a Kühne+Nagel logisztikai óriáscég tiszteletbeli elnöke. Vagyona a Forbes szerint 44 milliárdot ér, s ezzel ő a legnagyobb német vállalkozó, aki egyébként soha nem vállalta, hogy vagyona eredetével foglalkozzon. 

Nem véletlen, hiszen az más nyugati milliárdosokéhoz  hasonlóan a náci korszakból ered – mutat rá a Vaity Fair. Esetében konkrétan a zsidó tulajdon legszégyenletesebb és „legrendezettebb” elrablásában.

Az amerikai Vanity Fair vizsgálata most feltárta azt, amit a németek nagy vonalakban sejthettek, de a részleteket sosem ismerték meg. A Kühnére nehezedő nyomás évek óta nő: például az alapítványa által kiosztott irodalmi díjakat megtagadják, apja, Alfred sírját megrongálják a „náci tőke” felirattal. Khüne évtizedek óta Svájcban él, de egyben Hamburg fővédnöke és finanszírozója is , ahol Olaf Scholz született, és ahol ő volt a polgármester. 

A családi titok az apjától, Alfred Khünétől származó örökség eredete. 1933-ban történt, három hónappal Hitler kancellári esküje után, amikor a Kühne fivérek ellenszolgáltatás nélkül kiszorították a másik partnert, a zsidó Adolf Maast a Kühne+Nagel cégből. A hajózási üzlet beindult, és 1942 és 1944 között Kühne rendkívül gazdag lett. Monopolhelyzetbe hozva magukat, ők szervezték meg a Möbelaktiont, vagyis a mintegy hetvenezer zsidó családtól megszerzett bútorok Németországba szállítását, a tulajdonosaikat akkor koncentrációs táborokba deportáltak. Franciaországban, Belgiumba és Hollandiában nem akadt olyan távoli falu, ahová a Kühne ne érkezett volna meg.

Klaus-Michael Kühne 1958-ban, 21 évesen csatlakozott a céghez, és globális hatalommá változtatta. Soha nem tagadta a bűncselekményeket, kártérítést fizetett a zsidóknak, akárcsak 6500 másik német vállalkozás. 2015-ben nyomozást rendelt el a családi vállalat cselekményeit feltárandó, de végül nem ismertette a következtetéseket, és nem volt hajlandó azokat közzétenni. Azt mondta, „egy bizonyos ponton, hagyni kell a történelem porát, hogy leülepedjen a dolgokon”. Az apja iránti odaadása töretlen marad.  
 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.