BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin feketelistára tette Lengyelországot – Magyarországot nem

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által aláírt elnöki rendelet szerint Lengyelország romboló neoliberális ideológiájú állam. Az ilyen országokból érkező állampolgároknak pedig „humanitárius segítség” jár. Az Európai Unióból Magyarország és Szlovákia nincs a listán.

Lengyelország szerepel Oroszország azon országlistáján, ahol a „pusztító neoliberális ideológia” ellentmond a „hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékeknek”. Erről a Mediazona független orosz weboldal számolt be hírügynökségi információk alapján – vette észre a Paraméter.

Putyiin, nukleáris doktrína, Oroszország
Putyin belistázta a lengyeleket, de velünk kivételt tett / Fotó: AFP

A lista 47 országot tartalmaz, az orosz külügyminisztérium állította össze, és Lengyelországon kívül az Európai Unió országai, Ukrajna, az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság, Japán, Tajvan, Dél-Korea és Új-Zéland is szerepel rajta.

Az uniós országok közül Szlovákia és Magyarország nem került fel erre a listára, a NATO-tagországok esetében pedig Törökország.

Az elkészítést ismerő TASZSZ-forrás szerint a Vlagyimir Putyin által csütörtökön aláírt dokumentumot elnöki rendeletnek megfelelően hagyták jóvá.

Eszerint ha ezen országok állampolgárai Oroszországba akarnak költözni, és osztozni szeretnének hagyományos értékein, „humanitárius támogatásban” részesülhetnek. A rendelet értelmében ez abból áll, hogy az orosz nyelv ismeretét, Oroszország történelmét és jogalkotási alapjait igazoló dokumentum hiánya ellenére is megadják az ideiglenes tartózkodási jogot.

Putyin már a háború utáni gazdasági hadviselésre készül
Oroszország vélhetően már az ukránok ellen indított háború lezárása utáni kelet-nyugati szembenállás korszakára összpontosít, amelyre a gazdasági adok-kapok, a nyersanyag- és energiahordozó-háború lesz jellemző. Ez persze még mindig jobb, mint ha Putyin a világot füstölgő-sugárzó atomhamuvá akarná változtatni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.